EkonomiCiliv: “Mobil iletişimde Amerika’dan daha iyi bir konumdayız"

Ciliv: “Mobil iletişimde Amerika’dan daha iyi bir konumdayız"

20.04.2011 - 13:43 | Son Güncellenme:

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, bugün Türkiye’de yaşayan vatandaşların gençlerin artık tarihte belki de ilk defa teknoloji konusunda dünyadaki diğer ülkelerden geride değil, ileride olduklarını belirterek, "Mobil iletişim konusunda bugün Türkiye, Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den, Amerika’dan çok daha iyi bir konumda" dedi.

Ciliv: “Mobil iletişimde Amerika’dan daha iyi bir konumdayız

Ciliv, Turkcell’in "Mobil Şirket" vizyonunu tanıtmak amacıyla Almira Oteli’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada,insanların artık teknoloji sayesinde bilgiye ulaşabildiklerini, bilgiyi paylaşabildiklerini, çok daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yaşadıklarını söyledi.

2011 yılının başında bazı ülkelerde yaşanan siyasi değişimlerin bunun çok iyi bir örneği olduğunu vurgulayan Ciliv, "Bu yeni dünya, artık mobilitenin, internetin ve bu akıllı cihazların, ’yakınsama’ dediğimiz birçok işi bir arada yapan, cebimize giren her zaman kullanabileceğimiz cihazların teknolojilerin ortaya çıkması demek" diye konuştu.

Ciliv, teknolojinin hızla geliştiğini, 2G teknolojisiyle Turkcell’in öncülüğünü yaptığı 3G teknolojisi arasında 100 data hız fark olduğunu belirterek, teknolojiyi iyi kullanan firmaların diğerlerine göre kat kat daha karlı olacağını ifade etti.

Türkiye’de bugün 65 milyon adet simkart bulunduğuna da değinen Ciliv, mobil teknolojiler ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yeni bir dünyaya girdik. Önümüzdeki 15 seneyi domine edecek mobil internet, bu akıllı cep telefonları, akıllı cihazlar. Bugün dünya nüfusu 6,8 milyar insan, 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Bu son 18 senede olan bir olay. Önümüzdeki 5 senede dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı, bugün 1,5 milyar, önümüzdeki 5 sene içinde 1,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Bu inanın, radyodan televizyona geçiş gibi bir şey. Sesten videoya geçiş, yani bundan sonra haberleşmede sadece sesi değil videoyu çok kullanacağız."

Haberin Devamı

-"BAZI HAYVANLARA SİMKARTLI SENSÖRLER TAKILACAK"-

Ciliv, dünya nüfusu 6,8 milyar iken simkart sayısının 10 milyara ulaşacağını belirterek, şöyle devam etti: "Bazı insanlar diyor ki; ’50 milyar simkartlı olacak dünyada.’ Niye? Dünyada 50 milyar insan yok. Bu simkartlar, sadece insanların cebindeki telefonlara değil, cihazlara, arabalara, sayaçlara, kameralara da takılacak.

Gerektiğinde seralara da takılacak. Kümeslere de takılacak. Çünkü o seranın ısısını, nemliliğini, karanlığını, ışığını, hepsini ölçüp her 10 dakikada, data yapısını bildirip, eğer alarm seviyesine ulaşan bir anormallik varsa da o işin sorumlusuna alarmla bildirecek, seralarda, kümeslerde. Gerektiğinde bazı hayvanlara bu simkartlı sensörler takılacak, eğer herhangi bir büyükbaşın hasta olduğunu bu sensörle hissedip, anında ona müdahale edilebilecek. Yani hareket eden, etmeyen her cihaza bilgi alıp merkeze aktarmak mümkün olacak. Muazzam bir değişim, o yüzden simkartlı sayısının 10 milyarın üzerinde olacağını söylüyoruz." Mobil uygulamaların turizm sektörüne büyük katkı sağlayacağına da değinen Ciliv, yeni teknolojilerin gelen turistin hem kalitesinin artmasına hem de daha uzun kalmasına yol açarak, Türkiye’nin gelirinin artmasına neden olacağını dile getirdi.

-"SÜREYYA SEN ATIYOR MUSUN?"-

Haberin Devamı

Ciliv, Türkiye’nin mobil iletişim konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerinin önüne geçtiğini vurgulayarak, "Bugün Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız, gençlerimiz, artık tarihimizde belki de ilk defa teknoloji konusunda dünyadaki diğer ülkelerden geride değil, ilerideler. İnanın bu benim de hayatımda çok net olarak hissettiğim çok önemli bir değişim" dedi.

Mobil iletişim konusunda bugün Türkiye’nin, Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den, Amerika’dan çok daha iyi bir konumda olduğunu kaydeden Ciliv, şunları söyledi: "Siz ’Süreyya sen atıyor musun? Nasıl olur yani? Nasıl Türkiye diğerlerinin teknoloji konusunda önüne geçer?’ diyebilirsiniz. Arkadaşlar doğru.

Niye doğru? Çünkü 2008’de 2009’da dünya global ekonomik krize girdiğinde değil biz frene basmak, dünyada 37 milyon insan işini kaybetti o yıllarda birçok dünyanın kale denilen bankaları, Amerikalıların, İngilizlerin battılar yada batmak üzere oldular, öyle bir dönemden geçtiler, biz o dönemde Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım yaptık. 2008, 2009 ve 2010, o sayede bugün Türkiye’nin mobil iletişim alt yapısı gerçekten diğer ülkelerden daha ileri." Son 6 yılda Türkcell’in 6,2 milyar lira yatırım yaptığını, rakiplerinin de 4-4,1 milyar lira yatırım yaptıklarını kaydeden Ciliv, o yüzden Türkiye’nin iletişim altyapısının ileriye gittiğini söyledi.

Ciliv, Turkcell’in diğerlerinin en az yüzde 50 fazlası olduğunu ifade ederek, "2010 yılında da yine en fazla yatırım Turkcell olarak yapıyoruz, gözümüz kara. Çünkü vizyonumuza inandık, gitmek istediğimiz yolda yatırımlarımızı yapıyoruz" dedi.

-"TÜRKİYE’YE BİR AĞ ÖRDÜK"-

Haberin Devamı

Turkcell’in Superonline firmasının, Türkiye’de son 4 senede kurduğu fiber optik altyapısına da değinen Ciliv, "Türkiye’ye bir ağ ördük, stratejik fiber altyapısıyla ve 23 bin kilometrelik bir ağ. Şu anda 10 şehrimizde evlere 100 megabit hızında internet götürüyoruz. Amerika’nın ortalaması 10 civarında, Almanya’da o seviyede, Fransa’da 6. Turkcell Super Online müşterisi olan kurumlar kuruluşlar ve yahut da evler 100 megabit’e kadar interneti alabiliyorlar. Bu altyapı bizim mobil iletişim altyapısını da en iyi şekil de çalışmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

-"ADINDA TÜRK OLAN TURKCELL MARKASIYLA GİTTİK"-

Haberin Devamı

Ciliv, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, KKTC, Ukrayna ve Belarus’ta faaliyet gösterdiklerini ve geçen ay da Almanya’da açılış yaptıklarını hatırlattı.

Süreyya Ciliv, şöyle konuştu: "Oradaki vatandaşlarımıza Turkcell’in servisini, hizmetini götürüyoruz.

Hangi marka ile götürüyoruz. Turkcell Europe markasıyla, Turkcelle Avrupa markasıyla. Avrupa’da birçok ülke var, Tüklerin AB’ye girmesini kabul etmiyorlar ’Türkler hazır değil’ diye düşünüyorlar. Biz Avrupa’ya kendi markamızla, adında Türk olan Turkcell markasıyla gittik ve inanın yüzde 100 eminim ki orada da başarılı olacağız. Çünkü, şimdiden birçok insan diyor ki; ’Turkcell girince, bu pazar hareketlenecek, Turkcell fark yaratacak, başarılı olacak. Orada ilk hedefimiz 4 milyona yakın Türk vatandaşını, ondan sonra da diğer planlarımız var, onları şimdi açıklamıyoruz, orada da büyümeye devam edeceğiz." Türkiye’nin büyük bir potansiyelinin olduğunu, dünyada da teknoloji devrimi olduğunu gördüklerini anlatan Ciliv, o yüzden 2015 vizyonu çerçevesinde dünya şirketleri yaratma çabasına katkı sağlamak, bu çerçevede işbirliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

-TURKCELL GENEL KURULU-

Haberin Devamı

Süreyya Ciliv, toplantı öncesinde, yarınki Genel Kurulda nasıl gelişmeler olacağına ilişkin bir soruya ise "Yarın genel kurul var. O yüzden ’Hayırlısı olacak’ diye düşünüyorum, hayırlı olsun diyorum. Artık göreceğiz yarın Genel Kurulda ne olacağını. Turkcell yöneticileri olarak işimiz Turkcell’i insanlara, Türkiye’ye, müşterilerimize en faydalı şekilde yönetmek, biz ona odaklanmaya devam ediyoruz" yanıtını verdi.

Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Yazarlar