24.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN - Gelecek nesle temiz, yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalar sürüyor. Şirketler için artık yalnızca finansal başarı yeterli olmazken, üretimler çevre odaklı yapılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin kabul ettiği Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi gelişmelere karşı sanayicinin de uyum çalışmaları sürüyor.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, sürdürülebilirlik çalışmalarının iş dünyasının geleceğini oluşturduğunu açıkladı. Artık kâr-zarar odaklı bir şirket yönetimi yerine çevreyi, sosyal yaşamı, yeni gelişen kültürleri özümseyebilen firmaların piyasada varlık gösterebileceğini söyleyen Öztiryaki, şunları kaydetti:
“Avrupa, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) adı verilen değerler zincirini oluşturmuş vaziyette. ESG kriterleri bir şirketin çalışanlarına nasıl davrandığı, tedarik zincirini nasıl yönettiği, nasıl bir yönetim sistemine sahip olduğu ve genel anlamda toplumda nasıl pozitif ya da negatif etki oluşturduğu ile ilgilenmekte. Yani artık sistemin en küçük çarkından en büyüğüne kadar olan ilişkiler bile bir firmanın kârlılığını etkileyebilecek hale geldi. Bu nedenle hem Yeşil Mutabakat, hem de ESG kriterlerine daha çok eğilmemiz ve firmalarımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. Artık sürdürülebilirlik konusunu ciddiye alan firmalarımız fark yaratacak.”
‘Ek maliyet getirecek’
Yeşil Mutabakat’ın Türkiye’deki tüm sektörleri yakından ilgilendirdiğini kaydeden Öztiryaki, şöyle konuştu:
“Yeşil Mutabakat’ta neler yapılması gerektiği firmalarca çok iyi bilinmiyor. Birlikler olarak öncelikli görevimiz, ihracatçı firmalarımıza yönelik Yeşil Mutabakat bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak olmalı. Firmalarımızın kendi karbon emisyonlarını azaltma noktasında bilgilendirilmenin ötesinde yönlendirilmeye ihtiyaç duyduklarını gözlemliyoruz.”
Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin AB’ye olan ihracata ek bir maliyet getireceğini söyleyen Öztiryaki, şu bilgileri aktardı:
“En çok ihracat yapan alt sektörümüz olan alüminyum ilk etapta Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamına alınacak sektörler arasında... Bu sürece hızlı uyum sağlanabilmesi için Emisyon Test ve Belgelendirme altyapımız AB tarafından tanınacak şekilde geliştirilmeli. Ancak AB’nin kendisiyle Gümrük Birliği içinde olan Türkiye’yi hem Yeşil Mutabakat’ın finansmanı, hem de Sınırda Karbon Düzenlemesi konularında üçüncü ülkelerden ayrı tutması gerektiğini düşünüyoruz.”
İhracat birim değeri artacak
İDDMİB olarak ihracattaki asıl hedeflerinin katma değeri yüksek ürünlerle dış pazara açılmak ve kilogram başı ihracat birim değerini daha üst seviyeye çıkarmak olduğunu belirten Tahsin Öztiryaki, şöyle konuştu:
“Pandemiyle birlikte, birlik olarak dijital mecralara ve dijital pazarlamaya çok ciddi yatırımlar yaptık. Webinar serilerimizi sürdürüyoruz ve pandemi tamamıyla hayatımızdan çıksa da devam ettireceğiz. Çünkü yeni dünya düzeni başka bir boyuta evriliyor. Bu sebeple yeni teknolojilere ve yeni nesil satış kanallarına hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip olmak önem taşıyor.”