14.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Ulusoy, “Kurak bir senede bu rakam yüzde 20 azalabilir. Üretimimizi 21 milyona çıkarmamız ve 5 milyon tonluk emniyet stoku oluşturmamız gerekiyor” dedi.
Ekim alanı azalıyor
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ulusoy, buğday üretim alanlarının daralırken verimin artması ile buğday üretiminin aynı kaldığını fakat mevcut duruma göre yeni politikalar belirlenmesi gerektiğini söyledi. 2001 yılında 9.3 milyon hektar buğday ekim alanı olduğunu belirten Ulusoy, 2019’da bu alanın 7 milyon hektarın altına düştüğünü ifade ederken, “Tarımsal alanın tarım dışına çıkması ve çiftçinin alternatif ürünlere kayması en önemli etkenler” değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği Avrasya İcra Direktörü olan Ulusoy, Türkiye’de farklı bölgelerde farklı iklimler olduğu için hiç bir zaman tam bir kuraklık olmayacağına dikkati çekerek, 1 dekardaki buğday veriminin son 15 yılda 200 kilogramdan 270 kilograma kadar yükseldiğini ifade etti.
‘Maya zammı geri çekilsin’
Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, ekmek için kullandıkları maya fiyatlarının 50 liradan 70 liraya çıktığını belirterek, her ekmekte kullandıklaru bu girdinin fiyatının bir anda yüzde 40 arttığını söyledi. Üreticilerin zam kararlarını gözden geçirmelerini ve zammı geri çekmelerini talep ettiklerini vurgulayan Kolivar, yaptığı yazılı açıklamada, 2016’dan bu yana fırıncı esnafının tüm girdi ürünlerinin katlanarak arttığını anlattı.