31.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ / Denizli - Aydın, bir grup gazeteciyle Denizli’deki Tarım Kredi Süt’ün fabrika yerleşkesinde bir araya gelerek, Tarım Kredi Grubu’nun son bir yıllık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Tarım Kredi’nin bir kamu kurumu olmadığına dikkati çeken Aydın, “Kamuya ait herhangi bir kaynağı kullanmıyoruz ama kamuyla yoğun iş birliği yapıyoruz. Kamusal görevlerimiz var. 24 milyar TL öz kaynakla bu işi yapıyoruz” dedi. Tarım Kredi (TK) Grubu’nun kooperatif ve holding ayağı olduğunu hatırlatan Aydın, holding bünyesinde başta yem, gübre, tarımsal ilaç, et, süt olmak üzere, plastik, lojistik alanlarında da faaliyet gösteren 19 şirketleri olduğunu belirtti.
‘Her babayiğit yapamaz’
Geçen yıl 13 milyar TL ciro yaptıklarını söyleyen Aydın, “Bu yıl 30 milyar TL ciro yapmayı hedefliyoruz. Market başına günlük ciromuz geçen yıl 12 bin 156 liraydı, bu yıl yüzde 251 arttı, 42 bin 654 lira oldu. Dükkan başına 42 bin lira ciroyu her babayiğit yapamaz. 2022’de günlük ortalama 205 kişi gelirken, şu an 337 kişi geliyor” diye konuştu. Aydın, market sayısının artacağına işaret ederek, “Şu an 3 bin 293 noktada satış noktamız var. Bunların 2 bin 433’ü marketlerimiz, 860 ise KoopBakkal. Yıl sonunda satış noktası sayımızın 4 bine ulaşmasını hedefliyoruz” bilgisini verdi.
Aydın, kullanılan ürünlerde farklılık olunca market fiyatlarında da farklılaşmanın olabileceğini dile getirerek, “En ucuz market gibi bir iddiamız yok. Aynı dönem ve kalitedeki ürünlerde en uygun fiyatlı olacağız diye iddia ediyoruz. Bizim kâr marjlarımız daha düşük” dedi.
‘İlaca kafayı taktık’
Aydın, Türkiye’de tarımsal ilaç sektörünün yaklaşık yüzde 70’ine yabancı firmaların hakim olduğuna dikkati çekerken de, “İlaç işine kafayı taktık, ilaçta payımızı yüzde 5’lerden yukarılara çıkaracağız” ifadelerini kullandı. Hüseyin Aydın, ayrıca, sıvı yağ tesisi almayı ya da kurmayı planladıklarını, gübre fiyatlarında da 10 gün boyunca indirim yapacaklarını sözlerine ekledi.
200 çeşit süt ürünü
Tarım Kredi Süt Ürünleri Genel Müdürü Abdullah Oğul, Denizli’deki tesisin günlük süt işleme kapasitesinin 1.100 ton olduğunu belirterek, Eskişehir, Erzincan ve Sivas’ta da süt fabrikalarının olduğunu aktardı. Oğul, “4 fabrikanın günlük süt işleme kapasitesi toplam 1.350 ton. 12 kategoride 200 çeşit ürün üretiyoruz” dedi.