EkonomiBu çok kritik! Emeklilikte ikili formül: Köklü değişiklikler masada

Bu çok kritik! Emeklilikte ikili formül: Köklü değişiklikler masada

27.09.2024 - 07:42 | Son Güncellenme:

Bu yıl emekli olanlar, gelecek yıl olanlara göre daha yüksek aylık alacak. Yüksek maaş için yapılan başvurular sistemde yoğunluk oluşturdu. Bunun önüne geçmek için çalışma yapılırken, hazırlanacak pakete iki düzenleme daha eklenecek. Peki bu değişiklikler ne olacak? Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri tek tek anlattı.

Bu çok kritik Emeklilikte ikili formül: Köklü değişiklikler masada

Milliyet.com.tr/ÖZEL Emeklilik sistemindeki sorunların çözümü için çalışma yürütülüyor. Gelecek yıl emekli olanlar, bu yıl emekli olanlara göre daha az aylık alacak.

Haberin Devamı

Bu nedenle emeklilik başvurularında yığılma oluştu. Yoğunluğun önüne geçmek için bir süredir çalışma yapılıyor. Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre hazırlanacak çalışmaya emekliler ile ilgili iki madde daha eklenecek.

Düzenlemelerin ilki kök maaşı en düşük emekli aylığının altında kalanlar ile ilgili... Maaşlarının sosyal destekle bu seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Bu sayede diğer emekliler ile aynı zam oranından faydalanmaları sağlanacak.

En düşük emekli aylığı temmuzda 12 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Düzenlemeye gidilmezse, kök aylığı bu tutarın altında olan birçok emekli zam alamayacak.

PRİME GÖRE MAAŞ ZAMMI

Diğer bir düzenleme ile de prim gün sayısı eşitsizliğinin çözülmesi hedefleniyor. Normal şartlarda 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyenler aynı aylığı alabiliyor. Yeni uygulamayla daha çok prim günü olanların daha yüksek aylık almaları sağlanacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet. com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Emeklerimizin aylık bağlanma oranları ilgili yılın enflasyonu ve büyüme oranıyla doğru orantılı. Yani bu oranlar yüksek ise daha fazla fazla maaş alınıyor düşük ise daha az maaş alınıyor.

YÜZDE 30 DAHA DÜŞÜK MAAŞ ALACAKLAR

Emekli olacak vatandaşlarımız bu sene emeklilik dilekçesini verirlerse yaklaşık %30 daha fazla maaş alacaklar. Bu da demek oluyor ki bütün ömür boyu alacaklari yüksek maaş bu yıl verecekleri maaş dilekçesine emeklilik dilekçesine bağlı eğer gelecek sene emeklilik dilekçesi verirlerse yaklaşık %30 daha düşük maaş bağlanacak kendilerine.

Bununla birlikte emeklilikte yaşa takılanların getirmiş olduğu aktüel yük ve aynı prim gün sayısına sahip olup farklı yıllarda emekli oldukları için farklı maaş alanların durumu tartışılarak buna ilişkin bir düzenleme yapılacak.

Yani emeklilerimizin maaşlarının daha hakkaniyetli olması adına bir maaş skala düzenlemesi yapılacak daha önce emekli olup düşük maaş alanların daha yüksek bir maaş alması sağlanacak buna ilişkin bir reform paketinin üzerinde çalışıldığını ve buna erişim düzenleme geleceğini düşünüyorum."