Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Başkanı Biden, Birleşmiş Milletler’de konuştu, Gazze’de insanlar cehennemi yaşıyor dedi, cehennemi yaşatan silahları veren zaten ABD. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, New York’ta görüşmelerinin ardından sosyal medyada coştu:

Mesajlarından birisi “Daha adil bir dünya düzenine ihtiyaç var” oldu. Fransa İsrail’e milyarlarca avro silah satıyor, Fransa’da İsrail’i protesto gösterileri yasak, Fransa, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi.

Adaleti bozanlar, daha adil bir dünya çağrısı yaptığında gülsek mi ağlasak mı bilemiyoruz.

Haberin Devamı

Ve Türkiye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllardır Dünya 5’ten büyüktür diyor, 2009’da Davos’ta, 2019’da yine New York’ta İsrail’in katletme ve sınırlarını durmadan genişletme politikalarına itiraz etti.

O zaman sesi çıkmayan ABD Yönetimi, bugün Batı Şeria’daki Yahudi işgalcilerin ABD’ye girişine kısıtlama getirmeye çalışıyor.

Bir konuşmayı inandırıcı kılan sözlerle eylemlerin birbirine uyumudur. ABD Başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın adalet ve barış cümleleri kurmalarıyla, başkasıyla evliyken, gözüne kestirdiği genç kıza pembe panjurlu ev hayallerinden söz eden çapkınlar arasında bir fark yok aslında.

Sözü başka, eylemi başka olanlar ve Türkiye…

Özel tipi muhalefet…

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak ABD’yi ziyaret ettiğinde Türkevi önünde eleştiri videosu çekmişti.

Özgür Özel, CHP Genel Başkanı olarak   New York’taki ikili temaslarında Türkevi’ni kullanma kararı aldı.

Türkevi’nin tapusu Türkiye Cumhuriyeti’ne ait.

Sözü başka, eylemi başka olanlar ve Türkiye…

Türkevi, 1977’den beri var, binanın alındığı dönem Başbakan Demirel’in “70 sente ihtiyacımız var” dediği dönem.

Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP, Sosyalist Enternasyonal’den çıkarılmalıdır” kampanyasına imza veren Mehmet Bekaroğlu’nu CHP’de Genel Başkan Yardımcısı yapmıştı.

Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal’de, Türkiye’ye işgalci diyen Rum Kesimi’nin AKEL’in temsilcisine tepki gösterdi, Barış Harekâtı’nda tüm Kıbrıs’ı almak mümkünken Türkiye’nin bunu yapmadığına dikkat çekti.

Keşke barışı ağzından düşürmeyen AKEL’in, Kıbrıs’ta çözüme en çok yaklaşılan Annan Planı’na hayır dediğini de hatırlatsaydı ama fark etmez, uzun bir aradan sonra ilk kez bir CHP Genel Başkanı, Türkiye’ye yönelik haksız bir saldırıya karşı durdu.

Haberin Devamı

Özel tipi muhalefetin en önemli özelliği, devlet politikası olan konuların iç politika malzemesi haline getirilmemesi.

Türkiye’yi ve Türkiye’nin haklarını savunmak sadece iktidarların değil, Türkiye’de kurulu her siyasi partinin görevidir.

Yakın geçmişte, HDP’nin Libya’da Türkiye’yi düşman ilan eden Hafter ile görüşmek için yollara düştüğünü de gördük, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı, Ali Babacan’ın “Batı bize aferin” diyecek açıklamasını da duyduk.

Özgür Özel, Türkiye’ye muhalif olmakla, Türkiye’de iktidara muhalif olmak arasındaki farkı biliyor ve ona göre davranıyor.

İnanmayan, FETÖ kaçaklarının, Özel’in Sosyalist Enternasyonal’deki duruşuna dair yazdıklarına, “B... Çıkardı” yorumlarına bakabilir…

✰    ✰    ✰

AKEL’in maskesi…

Alpay Durduran, Yeni Kıbrıs Partisi Genel Başkanı olarak Kıbrıs’ta federasyon fikrinin en ateşli savunucularından birisiydi.

1990 yılında kendisiyle bir röportaj yapmıştım ve o röportajda Durduran’ın AKEL için kurduğu ağır eleştiri cümlelerini duymuştum.

Haberin Devamı

Yine aynı sene AKEL’den ayrılan Michalis Papapetrou ile konuşmuş, AKEL’in göründüğünden farklı olduğunu dinlemiştim.

Kuzey Kıbrıs’ta çözüm için en çok uğraşan isim olan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın cümlelerini de alayım:

“Hatırlayın 2004’te, Hristofyas Annan Planı’na önce “evet” deme kararı verip, sonra “hayır” deyince tüm sürecin kaderi değişmişti. Papadopulos’un yüzü suyu hürmetine BM Bütünlüklü Çözüm Planı’nı reddeden AKEL, sözde “çözümü çimentolaştırmak için hayır” dedi. Onlar açıkgöz, herkes ahmak!..” Hristofyas’a göre çözümsüzlüğün sorumlusu Türkiye. Hadi canım, buna herkes güler! Türkiye Hükümeti’nin o dönemde her şeyi -askeri darbeyi bile- göze alarak çözümü desteklediğini unutmak mümkün mü? Peki bugün Hristofyas hangi yüzle bu şekilde konuşabiliyor?..

Sözü başka, eylemi başka olanlar ve Türkiye…

Sovyetler Birliği dağıldığı günden beri sağa çeken bir parti haline gelen AKEL, Güney’e geçen Kıbrıslı Türklere saldıran aşırı sağcı ELAM’a karşı ağzını açamayan bir parti oldu.

Hazin bir son değil, yüzlerindeki maskenin düşmüş halidir bu...