EkonomiBorsada 3 sektör zirveyi görebilir!

Borsada 3 sektör zirveyi görebilir!

03.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2015’te borsada ihracatçı sektörler öne çıktı. Endeks ise TL bazında yüzde 16 düştü. Ancak 2016, borsa için daha pozitif olmaya aday. Dip seviyelere gelen sektörlerde hareket yaşanacak

Borsada 3 sektör  zirveyi görebilir

Seçimler ve Fed faiz artışı beklentisiyle zor ve dalgalı bir yılı geride bırakan piyasaları 2016 yılında da stresli bir dönem bekliyor. Ancak hisse senetleri yatırımcıları için daha iyi bir yıl yaşanacağa benziyor. Zira Borsa İstanbul, 2016 yılına dip seviyelerde başlıyor. BIST 100 Endeksi dolar bazında 23 Ocak 2015 günü yıl içinde gördüğü en yüksek seviyesi 39.174’ün yüzde 37.36 gerisinde 24.536 seviyesinde bulunuyor. Emtialardaki düşük seviyeler, küresel büyüme kaygıları, Fed faiz artış süreci geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşanma olasılığını artırıyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki, değer yaratan şirketler ve aşırı düşen fiyatlar mutlaka ilgi görüyor. Mali sektördeki hisse senetlerinde geçtiğimiz yıl ciddi değer kayıpları yaşandı. Geçmiş yıllardaki mali sektördeki fiyat seyri incelendiğinde iki yıl üst üste büyük değer kayıplarının yaşanmadığı görülüyor.

Haberin Devamı


Fed etkisi ne olur?

Yılı TL bazında yüzde 24.55 oranındaki değer kaybıyla kapatan bankalar, 2016 yılını daha iyi geçirme olasılıklarını artırıyor. Ancak bu noktada hemen önemli bir hususu hatırlatmakta da fayda görüyoruz: Fed’in faiz artış süreci başladı ve gelişmekte olan diğer ülkeler gibi Türkiye’de de etkisini gösterecek. Bunun anlamı 2016 yılında kurda yukarı yönlü dalgalanma devam edecek. Ancak ortalamalarda geçen yıl yaşanan artış hızının yavaşladığını göreceğiz. Şüphesiz hâlâ dolar bazında geliri olan şirketler ve döviz fazlası olanlar daha fazla olumlu etkilenecek.


Otomobil alımları...

Otomotiv şirketleri geçtiğimiz yıl ilgi odağı idi. Önümüzdeki yıl da ilgi görmeye devam edecekler. 2015 yılının ilk yarısında Fed faiz artış beklentisi ile dolar kurunun hareketlenmesi ve haziran ayında gerçekleşen seçimler tüketicinin satın alma taleplerini öne çekmiş ilk yarıda sektör beklentilerin üzerinde büyümüştü. Temmuz-ağustos döneminde durgun geçen satışlar ise kasım seçimleri sonrası yeniden hareketlendi. Kurdaki hareketli seyir bu nedenle devam edecek, otomotiv almak isteyenler alımlarını mümkün olduğunca erken gerçekleştirmek isteyecek. Sektörde, Tofaş Fabrika, Ford Otosan, Otokar yatırımcıların yakından takip edecekleri hisseler olacak. Bu noktada otomotiv yan sanayi ilgi görecek sektörler arasında yer alıyor. Jeopolitik riskler ise yine gündemde olmaya devam edecek. Savunma sanayinde yer alan Aselsan, yatırımcıların takip ettikleri hisseler arasında bulunuyor.

Haberin Devamı


Teknoloji aktif olacak

2015 yılının yıldız sektörü olan teknolojinin 2016’da da etkinliğini sürdüreceği görülüyor. Geçtiğimiz yıl BİST 100 Endeksi yüzde 16.33 oranında değer kaybederken teknoloji hisseleri yüzde 43 değer kazandı. BİST 100’de yer alan Alcatel Lucent Teletaş, 2015 yılında yüzde 138 değer kazandı. Netaş’ın getirisi ise yüzde 67.17 seviyesinde bulunuyor. BİST Teknoloji Endeksi’nde yer alan şirketlerin piyasa değeri 11 milyar TL’yi buldu. Bir önceki yıl ise teknoloji şirketlerinin piyasa değeri 8 milyar TL seviyesideydi.

Haberin Devamı

Milliyet

Bankalarda %15 kâr artışı beklentisi
Bankaların 2015 yılında kârları düştü. Baz etkisi nedeniyle 2016 yılında sektörün kârında yüzde 15 artış bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ve komisyon iadeleri bankaların yüksek faaliyet giderleri ile karşı karşıya kalmalarına neden olmuştu. 2016’da bankaların faaliyet giderleri içerisinde komisyon iadelerinin etkisinin azalması kârlılıklarını olumlu yönde etkileyecek. TL’deki değer kaybının da 2015’in altında kalması kârlılığa olumlu yönde yansıyacak. Bankalara yük getiren kalemlerin etkilerinin azalması kârlılıkların artmasını sağlayacak.
Milliyet
Camcının kaderi enerjiye bağlı!
Cam şirketleri bu yıl öne çıkmaya aday firmalar arasında bulunuyor. Ancak sektörün en önemli maliyet kalemini enerjinin oluşturduğunu göz ardı etmemeli. Enerji fiyatlarında meydana gelen gerileme bu şirketlere olumlu yönde yansırken enerji fiyatındaki çıkış da olumsuz bir faktör olarak etkilemekte. Sektör 2016 yılında yatırımcı tercihlerinde ön plana çıkmaya aday olmakla birlikte enerji fiyatlarında meydana gelebilecek yukarı hareket bu şirketlere olumsuz yönde yansıyacaktır.
Yabancı yatırımcı yakından izlenecek
Borsa İstanbul’daki yabancıların payı 2015’in son günü itibariyle yüzde 62.35 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu oran 2015’in ilk günlerinde ise yüzde 63.84 seviyesinde bulunuyordu. Endeks 2015’in ilk gününde ise açılışını 85.458 seviyesinde gerçekleştirmişti. Yılın son gün kapanışına baktığımızdaysa 71.726’ya gerilediğini görüyoruz. Yabancı payındaki gerilemeyse 1.49 puan seviyesinde. Bununla birlikte bir yıllık sürede BİST 100 Endeksi’ndeki gerileme 13.731 puana denk geliyor. Hisse senetleri piyasasında yabancıların satış yönlü işlemlerde bulunması, yerli kurumsal ve bireysel yatırımcıların piyasada yeterince ilgi göstermemesi, hisse senetlerinde küçük marjlarda büyük hareketlerin yaşanmasına neden oluyor.
Yabancılar borsada ağırlıklı olarak banka, ulaştırma ve holding hislerinde bulunmakta. Bu nedenle olası yabancı çıkışlarında yine bu sektördeki hisselerin takip edilmesi gerekecek. Aynı şekilde alıma geçmeleri halinde de yine aynı sektördeki hisselerde pozitif hareketlerin görülmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Yazarlar