26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
TechKöşe - Hanife Baş
Bu bayramın yaza denk gelmesi ve tatile çıkan sayısının çok olması bayram mesajlaşmasında cep telefonu kullanımını öne çıkaracak. Akıllı cep telefonlarından ulaşılabilen Android, Windows ve iOS platformlarında yer alan çeşitli mobil uygulamalarla kablosuz internet ve 3G şebekesi üzerinden ücretsiz telefon görüşmesi yapmak ya da mesaj göndermek de mümkün. Bayramda ücretsiz kullanılabilecek en popüler anlık mesajlaşma ve konuşma uygulamalarını araştırdık.
Whatsapp
Mobil cihazlarda tartışmasız en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması. Beş yıldır hayatımızda bulunan uygulamanın dünyadaki kullanıcı sayısı 500 milyona yaklaştı. Whatsapp’da her gün 700 milyon fotoğraf ve 100 milyon video paylaşılıyor.
Bu uygulamayla listenizdeki kişilerle ücretsiz mesajlaşabilir ve fotoğraf paylaşabilirsiniz.
Tango
Görüntülü ve sesli konuşmayı ve mesajlaşmayı sağlayan ücretsiz bir uygulama. Bütün mobil işletim sistemleri yanında bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. Kaliteli ve hiç kopmayan görüntülü iletişim imkanıyla öne çıkıyor. Yazılı mesajlaşma imkanı da sunuyor. Kullanıcı sayısı 150 milyonu aşıyor.
Skype
Telefonda, bilgisayar ya da televizyonda bile kullanılabiliyor. Uygulamayı kullanan diğer kişilerle sesli ve görüntülü konuşma ve anlık mesajlaşmayı ücretsiz sağlıyor. En son sürümünde görüntülü grup çağrısı özelliği de bulunuyor. Düşük bir ücret karşılığında daha fazla seçenek de sunuyor.
Viber
Akıllı telefonlar ve masaüstü işletim sistemleri için 3G ya da Wi-Fi ağları üzerinden anında mesajlaşma ve sesli görüşme imkanı sunan bir iletişim aracı. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine resimli, görüntülü ve sesli mesajlar göndermesine de imkan veriyor.
Türkiye’de ofis açanlar da var
Line
Güney Koreli arama motoru Naver’in bünyesinde geliştirilen bir uygulama. Türkiye pazarına da kendi ofisiyle girdi. Mobil mesajlaşma uygulamalarını bir alternatifi. Sadece mobilde değil masaüstünde de kullanım imkanı sunuyor. Line kulllanıcıları arasında ücretsiz arama da yaptırıyor.
Tic-Toc
Güney Koreli SK Planet’in mobil mesajlaşma uygulaması. Appstore ve Google Play’den bedava indirilebilen uygulama ile mesajlaşma, resim, video, konum ve adres defteri kontaklarını paylaşmanın yanı sıra kullanıcılar bilgisayarlarından cep telefonlarına dosya gönderebiliyor.
YENİ BİR ÜRÜN
Discovery II, 8 çekirdekli işlemciyle sahaya iniyor
General Mobile, cep telefonu serisi Discovery’nin ikinci versiyonunu çıkardı. 5 inç’lik ekran büyüklüğüne sahip Discovery II, sekiz çekirdekli işlemci, 13 Megapiksel oto fokuslu arka, 5 Megapiksel ön kameraya, Gorilla Glass ekrana, Android KitKat işletim sistemi, 2 GB Ram ve 6 GB dahili belleğe sahip. Cep telefonu siyah ve beyaz renk alternatifleri ile 888 TL fiyatıyla ağustosun ikinci haftasında satışa sunulacak.
Telpa Başkanı Sebahattin Yaman, Türkiye’de yerli telefon ve tabletin lokomotifliğine hazır olduklarını belirterek, “Patentler ve fikri mülkiyet bu işin lokomotifi, ürünler ise vagondur.
Bu konuda yalın düşünen, hızlı karar veren ve yerli katma değeri büyüten lokomotif olacağız” dedi.
YENİ BİR DERECE
Türk Telekom’un kredi notu ‘BBB-’ye çıkarıldı
Standard&Poors (S&P) Türk Telekom’un kredi notunu BBB-’ye yani yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. S&P, şirketin 2014 Haziran ayında gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık başarılı tahvil ihracıyla likidite pozisyonunu geliştirdiğini vurguladı.
Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, “Bu not artırımı ile şirketimiz, hem S&P, hem de Fitch tarafından yatırım yapılabilir seviye ile derecelendirilmiş oldu. Bu gelişme daha fazla üst düzey yatırımcının ilgisini çekerek, sadece şirketimize değil, ülkemize ve Türk şirketlerine duyulan güvene de katkıda bulunacaktır” diye konuştu.