26.05.2013 - 10:50 | Son Güncellenme:
GSM şirketleri bankacılık dışı “işlem yapma” yetkisi tanınmasını isterken, bankalar kendilerine rakip çıkacağı için itiraz ediyordu.
Cep telefonlarından yapılan fatura ödeme ve para transferi gibi işlemlerin, “bankacılık dışı ödeme işlemi” olarak kabul edilmesini sağlayacak tasarı Meclis’e sunuldu. Tasarıyla, cep telefonlarıyla gerçekleştirilen para hareketleri ve ödemeleri de, yasal güvenceye alınıyor. GSM şirketleri kendilerine bankacılık dışı “işlem yapma” yetkisinin tanınmasını isterken bankalar kendilerine rakip çıkacağı için buna itiraz ediyorlardı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu tartışmada bankalardan yana tavır alarak, tasarıya itiraz etmişti. Ancak duruma el koyan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK’ya, “Bu olacak. Siz yapamazsanız, Merkez bankasına veririz o yapar” diyerek tasarıya sahip çıkmıştı.
Önceki akşam Meclis’e gönderilen tasarıyla cep telefonlarıyla gerçekleştirilen para hareketleri ve ödemeleri yasal güvence altına alırken, GSM şirketleri, bir başka ifadeyle mobil iletişim sektörü mevcut ödeme sistemlerine yasal olarak dahil edilmiş oluyor.
Düzenleme Merkez’den Tasarıya göre, elektronik ödeme sisteminin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası’nca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek. Sistem işleticisi, düzenleme kapsamında Merkez Bankası’ndan izin alarak sistem işletebilecek.
Tasarıda ödeme hesabına para yatırılabilmesi, ödeme hesabından para çekilebilmesi ve bu hesapla ilgili diğer işlemlerin yapılabilmesi için ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilen tüm faaliyetler, ödeme hizmeti olarak düzenlenecek.
Elektrik, su ve telefon gibi düzenli fatura ödemelerine aracılık eden banka dışı bazı kuruluşların hizmetleri de ödeme hizmeti olarak kabul edilecek. Ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşu, BDDK’dan izin alması kaydıyla faaliyette bulunabilecek. Ödeme kuruluşu kredi veremeyecek. PTT ise BDDK’dan izin almak zorunda olmayacak ve ödeme kuruluşu olmak için getirilen şartlardan muaf tutulacak.
BDDK üst kurul olacak
TASARIYLA cep telefonlarından fatura ödeme başta olmak üzere, para transferlerine kadar her türlü ödeme işlemi de bankalarda olduğu gibi BDDK’nın sorumluluk alanına giriyor. Tasarı bu şirketlerin yetkilendirilmesi konusunda da BDDK’yı sorumlu tutuyor. Bu yetkiyi vermek ve gerekli süreçleri yönetmek konusunda Merkez Bankası’nın olumlu görüşüyle BDDK sorumlu olacak.
Öte yandan tasarı, mobil iletişim sektörünün de sorumluluğunu alacak olan BDDK’ya, kendi talebi üzerine 2 başkan yardımcısıyla birlikte 16 kişilik yeni bir birim kurabilme imkanı da getiriyor.
Böylece BDDK’nın mevcut yapısı büyütülürken yeni birimlere, konusunda uzman personel alımı da yapılacak.
Görevden kaçmıyoruz
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin, “Tasarı, MoneyGram, Western Union gibi hizmetlerin de Türkiye’de bağımsız olarak yapılabilmesini sağlıyor. BDDK lisans konusunda yetkili olacak. Bize güveniyorlar ve biz görevden kaçmıyoruz. Biz yaparız dedik, yeter ki bize yetki verin” dedi.
Kaynak: GÜLÜMHAN GÜLTEN / VATAN