EkonomiDış ticaret açığı temmuzda yüzde 41,8 geriledi! Ekonomi yönetiminden peş peşe açıklamalar

Dış ticaret açığı temmuzda yüzde 41,8 geriledi! Ekonomi yönetiminden peş peşe açıklamalar

28.08.2024 - 11:30 | Son Güncellenme:

Dış ticaret açığı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 12 milyar 532 milyon dolardan, 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten verilerle ilgili ilk yorumlar geldi.

Dış ticaret açığı temmuzda yüzde 41,8 geriledi Ekonomi yönetiminden peş peşe açıklamalar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, Genel Ticaret Sistemi kapsamında ihracat, temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolar, ithalat ise yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Dış ticaret açığı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, Temmuz 2023'te yüzde 61,2 iken geçen ay yüzde 75,5'e yükseldi. Ocak-temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 32,4 azaldı. Ocak-temmuz döneminde ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 148 milyar 738 milyon dolar, ithalat ise yüzde 8,3 azalarak 198 milyar 676 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 32,4 azalışla 73 milyar 857 milyon dolardan 49 milyar 938 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Temmuz 2023 döneminde yüzde 65,9 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 74,9'a yükseldi.

Haberin Devamı

MEHMET ŞİMŞEK'TEN İLK YORUM GELDİ

Dış ticaret istatistiklerinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Makroekonomik dengesizliklerden biri olan yüksek cari açığın azaltılmasında önemli mesafe katettik. Temmuzda yıllık dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre 38,7 milyar dolar geriledi. Bu durum temmuz için yıllık cari açıkta 20 milyar doların altında bir seviyeye işaret ediyor. Azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı dezenflasyon sürecine önemli katkı veriyor. Ana hedefimiz olan fiyat istikrarına ulaşarak gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı sağlayacağız."

BİR DEĞERLENDİRME DE CEVDET YILMAZ'DAN 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da verilerle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Yılmaz verileri şöyle değerlendirdi: Uyguladığımız politikaların beklentileri olumlu yönde etkilediği ve öngörülebilirliğin arttığı ekonomik ortamda ihracatımız gelişmeye devam ediyor. TÜİK verilerine göre ihracatımız 2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat değeri olarak kaydedildi. İthalatımız da temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,8 azalışla 29,8 milyar dolar oldu. İhracatımızın yıllıklandırılmış değeri temmuz ayında 261,5 milyar dolara yükselirken, yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 82,4 milyar dolar seviyesine geriledi. Cari açık başta olmak üzere risklerin azaldığı bir ortamda, dövize erişim artarken, dış finansmanın maliyeti düşüyor. Tesis ettiğimiz ekonomik istikrar ve güven ortamında ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme hedefimiz ve istihdam dostu politikalarımız doğrultusunda ekonomimizi daha da güçlendirmek için emin adımlarla ve kararlılıkla ilerliyoruz

Haberin Devamı

 

BAKAN BOLAT, DIŞ TİCARET VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticarete ilişkin açıklanan verilerin uygulanan ekonomi politikalarının başarılı sonuçlar ürettiğini, hem ihracatın artmasına hem de büyüme hedeflerine olumlu katkı sağladığını gösterdiğini belirtti.

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, temmuz ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Hükümetin uyguladığı politikalar ve attığı adımların programın güçlü şekilde çalışmaya devam ettiğini gösterdiğini belirten Bolat, resmi verilere göre mal ve hizmet ihracatının arttığını, ithalatın ise azalmaya devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bolat, temmuzda ihracatın geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolar olduğuna işaret ederek, ithalatın ise aynı dönemde yüzde 7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolara gerilediğini ifade etti.

Ocak-Temmuz 2024 ihracatının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 148 milyar 738 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 8,3 azalarak 198 milyar 676 milyon dolar olarak gerçekleştiğine değinen Bolat, ihracatın yıllıklandırılmış değerinin de temmuzda 261,5 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

 

"TÜM İHRACATÇILARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının Temmuz 2023'te yüzde 61,2 iken geçen ay yüzde 75,5'e yükseldiğini anımsatarak, ocak-temmuz döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 65,9'ten yüzde 74,9'a çıktığını vurguladı.

Dış ticaret açığının temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 7 milyar 295 milyon dolara gerilediğinin, yılın 7 ayında ise yüzde 32,4 düşüşle 73 milyar 857 milyon dolardan 49 milyar 938 milyon dolara düştüğünün altını çizen Bolat, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Temmuz itibarıyla son 12 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yaklaşık 39 milyar dolar azalarak 82,3 milyar dolara geriledi. Böylece Mayıs 2023'te 57,2 milyar dolar olan cari açığımız son 14 ayda tahminen 20 milyar dolar altına gerilemesine işaret ediyor. Açıklanan veriler, uyguladığımız politikaların başarılı sonuçlar ürettiği ve hem ihracatımızın artmasına hem de büyüme hedeflerine olumlu katkı yaptığını gösteriyor. Dış ticaret ve cari işlemlerde yaşanan dengeleme ve iyileşme, döviz rezervlerimizin artmasına ve istikrarın güçlenmesine katkı yapacaktır. Bu vesile ile tüm ihracatçılarımıza ve üreticilerimize candan teşekkür ediyorum."