04.07.2019 - 10:31 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın üniversite öğrencilerinin iş tecrübesi edinmesi ve sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları için hayata geçirdiği "Sosyal Çalışma Programı"nda kuralar çekildi.
20 bin gencin temmuz,ağustos ve eylül ayı boyunca haftada 3 gün günlük 67 lira kazanacağı projeye, 200 bin gencin başvuru yaptığını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal Çalışma Programlarımızı öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını olumsuz etkilememesi için temmuz,ağustos ve eylül aylarıyla sınırlı tuttuk.Kendilerine de zaman ayırabilmeleri için uygulamalar 3 gün olarak gerçekleşecek. Gençlerimize her gün için 67 lira ödeme yapacağız. Ödemeden dolayı öğrencilerimizin almış olduğu KYK bursları ve öğrenim kredileri de kesintiye uğramayacak.Ayrıca genel sağlık sigortalarının yanı sıra gençlerimizin emekliliğine etki edecek olan SGK prim ödemelerini biz yapacağız" dedi.
Üniversite öğrencilerinin iş tecrübesi edinmesi, sosyal sorumluluk bilinçlerini artırmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ilk kez başlatılan "Sosyal Çalışma Programı"nda kuralar Ankara'da çekildi. Milli Eğitim Bakanlığı MEB Şura Salonu'nda gerçekleşen kura törenine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve çok sayıda genç katıldı.
"175 ülkenin nüfusundan daha fazla"
Kura töreninde konuşan bakan Zehra Zümrüt Selçuk, beşeri sermaye söz konusu olduğunda Türkiye'nin güçlü bir kaynağa sahip olduğunu belirtti.Türkiye'nin 32 milyonu aşan bir iş gücünün olduğunu kaydeden Selçuk, "Tek başına bu sayı dünyadaki 175 ülkenin nüfusundan daha fazla. 82 milyonunyüzde 40'ı 24 yaş altı gençlerimizden oluşmakta. Yani gençlerimiz için yapılan her yatırım,aslında ülkemizin yarınlarına yapılıyor" dedi.
"Üniversite mezunu istihdamımız 6,7 milyona çıktı"
2007-2018 yılları arasında 28 AB ülkesinde genç istihdamının toplamda 3.6 milyon azaldığını kaydeden Selçuk, aynı dönemde Türkiye'de ise, 622 bin genci istihdama kazandırdıklarını söyledi. Gençlere istihdam oluşturma noktasında, Türkiye'nin hem OECD hem de AB ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldiği bilgisini veren Selçuk, "Benzer başarıyı üniversite mezunlarımızda da gösteriyoruz. 2007-2018 döneminde Türkiye, yükseköğretim mezunu işgücünü ve istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri oldu. 2007’de 3,1 milyon olan üniversite mezunu işgücümüz; 2018’de 7,6 milyona, 2,9 milyon olan üniversite mezunu istihdamımız ise 6,7 milyona çıktı"diye konuştu.
"200 bini aşkın başvuru aldık"
ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesinde "yaz çalışma programları" adı altında örnekleri olan "Sosyal Çalışma Programı"nı gençlerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarladıklarını belirten Selçuk, özetle şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanlığımızın İcraat Programları içinde yer alan Sosyal Çalışma Programı gençlerimize çalışma disiplini kazandırmak hem de sosyal sorumluluk bilinci aşılamayı hedefliyor. Bu yılın başından itibaren 81 ildeki üniversitelerimizde 137 Kariyer Günü düzenledik ve 83 bini aşkın öğrencimize bu program hakkında bilgi verdik.Bu sene ilk defa düzenlediğimiz bu programı, ve kurumlarımızdan gelecek geri bildirimler ışığında gelecek sene daha da zenginleşeceğine inanmaktayız. Amacımız daha fazla gencimizin bu programdan yararlanmasını sağlamak.Sosyal Çalışma Programlarıyla; doğanın ve kültürel mirasımızın korunmasından restorasyon çalışmalarına, kütüphanelerin bakımından kamuda sunulan sosyal hizmetlerin geliştirilmesine,tarımdan spor aktivitelerine kadar pek çok alanda gençlerimizin enerji ve yeteneklerinden istifade edeceğiz.Böylelikle, gençlerimiz iş hayatına atılırken takım içinde çalışma, organize olabilme,iletişim kurabilme ve problem çözme gibi sosyal becerilerini geliştirecekler. Sosyal Çalışma Programlarımızı öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını olumsuz etkilememesi için temmuz, ağustos ve eylül ayları ile sınırlı tuttuk. Kendilerine de zaman ayırabilmeleri için uygulamalar 3 gün olarak gerçekleşecek.
Gençlerimize her gün için 67 lira ödeme yapacağız. Ödemeden dolayı öğrencilerimizin almış olduğu KYK bursları ve öğrenim kredileri de kesintiye uğramayacak.Programın başvuruları geçtiğimiz hafta cuma günü kapandı. Gençlerimizin programa ilgisi bizleri ziyadesiyle memnun etti.Beklentimizin çok üzerinde bir taleple karşılaştık.200 bini aşkın başvuru aldık.inşallah bugün 20 bin gencimizi kurumlar tarafından açılmış olan programlara merkezi kura ile yerleştireceğiz."