03.10.2022 - 11:47 | Son Güncellenme:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Biz 20 yıldır sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde hem kendi ülkemizde hem yakın coğrafyamızda hem de mazlum milletlere yapılması gereken tüm yardımları yapmaya çalıştık ve her zaman o mazlumların yanında olduk ve inşallah bundan sonra da aynı anlayışla olmaya devam edeceğiz. Tüm misafirlerimize kadim Anadolu’nun her yanı medeniyet kokan topraklarına insan, doğal, çevre, mimari sevgisinin şaheserleriyle dolu Türkiye’mize ve bu manada tabiat haritası Balıkesir’e hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.
Dünya Habitat Günü çevremizin temel sorunlarına çözüm bulmak adına çok kıymetli bir gün. 26 yıl sonra Türkiye’de yeniden bugünü kutluyoruz. Bu özel günde kentsel dayanıklılığı, sürdürülebilirliği, tarih, sanat ve medeniyet birikimimizi konuşacağız. 3 gündür burada programlarımız yapılıyor.
Türkiye’nin yeşil dönüşü programını, sıfır atık projemizi, sosyal konut hamlemizi ki bütün dünyanın durduğu bir dönemde sosyal politikaları rafa kaldırıldığı bir dönemde hiçbir yer hiçbir vatandaşımız geride kalmasın anlayışıyla sosyal konut hamlemizi aktarmanın gayreti içerisinde olacağız.
Bu anlamda 110 ülkede 7 dilde canlı olarak yayınlanacak bu özel etkinliğin dünyamızın geleceği için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Şehirlerin altyapısın zorlayan aşırı yığılma ve tüketim hızı şehirlerimizde ulaşım zorluklarına, hava kirliliğine, barınma ve içme suyu sorununa, kişi başına düşen yeşil alan miktarının azalmasına, sosyal eşitsizlik ve adaletsizlik gibi sorunlara yol açmıştır.
Biz Türkiye olarak tüm şehircilik adımlarımızla 85 milyon vatandaşımızın hiçbirini 81 ilimizin hiçbirini geride bırakmayan bir anlayışla yürütmeye gayret gösteriyoruz. Yer seçimi doğru yapılmamış yatırımlara, yanlış arazi kullanımına, şehir kimliğini boza n yanlış uygulamalara mani olacak Türkiye ulusal mekansal strateji planımızı artık tamamlama safhasına geldik.
Milletimizin barınma ihtiyacına, sosyal konut çalışmalarımıza kalıcı, yerinde, gönüllü prensipleriyle doğal çözümlerle cevap veriyoruz.
Hiçbir şehrimizi geride bırakmadık. Bizim medeniyetimiz yüzyıllar önce geride kalanların sesi olmayı emreder. Bu emirle dünyanın 4 bir yanında mazlum kardeşlerimiz için tüm ülkelere örnek olacak gönül seferberliğini hayata geçiriyoruz. Pakistan’da sel oldu ihtiyaçlarını giderdik. Arnavutluk’ta deprem oldu bu şuurla biz Türkiye olarak oradaydık. 1 yıl içerisinde 500 konutu Arnavutluklu kardeşlerimize teslim ettik.
Ukrayna için insiyatif aldık, Afrika’nın her yerinde güvenli bir hayat için projelerimizi gerçekleştirdik.
Sayın Cumhurbaşkanımız daha adil bir dünyanın var olabileceği inancıyla büyük insanlık kervanından kimsenin ayrılmaması geride kalmaması yalnız kalmaması için bu mücadeleyi verdi ve inşallah bundan sonra da mazlumların sesini dünyaya haykıran sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla Türkiye insanlığın merhameti adası olduğu gerçeğini yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz.
20 YILDA 1 MİLYON 170 BİN KONUT
TOKİ’miz eliyle bugüne kadar emin olun birçok ülkenin altından kalkmayacağı sosyal devlet anlayışıyla projelerimizi gerçekleştirdik. 20 yılda 1 milyon 170 bin konutumuzu tamamladık. Aslında kimse geride kalmasın diye yaptık. 81 ilimizde yaşayan 84 milyon kardeşimiz aynı haklardan yararlansın istedik.
81 ilimizde 3 milyon konutumuzun güvenli dönüşümünü sağladık, afetler oldu Rize’de, Kastamonu’da, Antalya’da, Muğla’da biz yine oradaydık. Onlara bir söz verdik barınma sizin en temel hakkınızdır. Bu çerçevede biz size yeni evlerinizi yapacağız ve en kısa süre içerisinde teslim edeceğiz dedik.
Geçtiğimiz günlerde yeni proje açıkladı. Proje çerçevesinde dünyada eşi benzeri olmayan bir projeyi Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaştılar. Bu hamle ile 500 bin sosyal konut, 1 milyon sosyal konut yapılacak arsa, yine 50 bin işyerinden oluşan toplamda 1 milyon 550 bin bağımsız birimin çalışmalarını 81 ilimizde yürütüyoruz.
Toplumun tüm kesimlerini projemize dahil ediyoruz. Alt gelir grubu, emekli kardeşlerimiz, genç kardeşlerimiz istifade edebilecekler. Bu evlerde yine yaşama imkanına erişmiş olacaklar. Gayemiz insanımıza hizmettir. Bu anlayışla çalışıyoruz.
Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda dünya genelinde 931 milyon ton gıdanın israf edildiğini söylüyor. Dünyanın geleceğini tehdit eden bu israfla mücadele etmemiz bu israfa dur demek için küresel bir çevre seferberliği yürütüyoruz."