EkonomiBakan Kirişci deprem bölgesi Adana’da son durumu açıkladı

Bakan Kirişci deprem bölgesi Adana’da son durumu açıkladı

13.02.2023 - 15:25 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci deprem bölgesi Adana ve barajlarla ilgili son durumu aktardı.

Bakan Kirişci deprem bölgesi Adana’da son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci’nin açıklamaları şu şekilde: 

Haberin Devamı

“Diğer depremlerden büyük farklılık arz ediyor. Her iki depremin 9 saat aralıklarla ayrı depremler olarak gerçekleşmesi 7 km gibi sığ denilecek bir derinliğe sahip olması, fay kırık uzunluğunun da 500 km’yi bulması Türkiye tarihinde değil dünyada da eşine rastlanmayacak bir deprem denilmesi çok abartı olmaz. 

Zaten bilim insanları da bu depremi bu şekilde tanımlıyorlar. 10 ilimizde yoğun çalışmalar devam ediyor. Adana’mıza geldiğimizde 13 binamız vardı 13 binanın 12 sinde çalışmalar tamamlanmış oldu. 

Bir binamız kaldı Kubilay Apartmanı çalışmalar halihazırda sürmekte. Bir taraftan da hayatın normalleşmesini sağlamak adına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda binalarımızın hasar düzeyinin belirlenmesi, tam hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı, hasarsız gibi tanımlamalar, özellikle yıkılanlar vardı bu çerçevede de enkaz altından 34 vatandaşımız sağ olarak çıkarılabilmiş ve 416 vatandaşımız da maalesef enkaz altından kaybedilmiş, bu kardeşlerimizle ilgili defin işlemler gerekse de diğer hizmetler eksiksiz olarak yürütülmektedir. 

Haberin Devamı

Kubilay Apartmanındaki arama kurtarma çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanmasını bekliyoruz. 

İlk incelemelere göre 640 bina az hasarlı, 2105 bina hasarsız durumdadır. İlçe düzeyinde de yıkılan binaların olduğu Çukurova ilçesinde bazı rakamları paylaşacağım toplam 2901 binanın 2745’inin yani yüzde 95’inin sağlam veya az hasarlı olduğu noktasında bir çalışmanın yapılmış olduğunu belirtmekte yarar var.

11 bin 500 yurtlarda kapasitemiz var. Vatandaşımızı barındırıyoruz. Fuar alanı gençlik kampı, semt pazarlarının olduğu yerlerde kurmuş olduğumuz çadırlar, seyyar tuvaletinden diğer sıcak yemek dağıtımına varana kadar bütün organizasyon aksaksız bir şekilde yürüyor.

Yüzde 95’lik ayakta kalan binalarla ilgili vatandaşlarımızı cesaretlendirici rakamı paylaşırken hasar tespit çalışmalarının duraksamadan devam ettiğini ifade etmek isterim. 

BARAJLARIN DURUMU HAKKINDA

Adana’mızda 2 tane baraj var. Bu iki baraj noktasında da daha önce de belirttim en ufak bir problem yok. Bir çalışmaktan yorulmuyoruz. Dezenformasyondan yoruluyoruz millet olarak bizi demoralize eden şey dezenformasyon. 

Haberin Devamı

Önce Atatürk Barajı’nda çatlaklar var denildi. Ben şahsen kendim ve DSİ ekibimle birlikte barajın hem havadan hem gövdesi üzerinde fiziki olarak da incelemeleri yaptık. En ufak bir problem denilebilecek bir durumun olmadığını tespit ettik. 

O yetmezmiş gibi bu kez El Rastan Suriye rejimine ait Asi nehrindeki baraj patladı diye haber yaptılar. Yapılan işlem baraj kapaklarının açılmasıydı. O konuda da 15 metreküp saniye olan suyun debisi 130 metreküp saniyeye çıktı. 1 metre aşağı doğru çöken ovanın Amik Gölü ki kuruduktan sonra orası Amik Ovası olarak biliniyor. 1 metre aşağılara inmiş olması su kotu bakımından da bir olumsuzluğu beraberinde getirdi. 

Havalimanı da olmak üzere çevresinde su birikintilerine yol açtı. Biz yerinde tedbirleri aldık. Suyun bir bölümünü Afrin Kanalı’na verdik. Buradaki su debisi 130’lardan 75’lere gerilemiş durumda. 

Haberin Devamı

Yarseli Barajı, burada da çatlak var. Biraz sonra burayı su basacak deyip Hatay merkezdeki kurtarma çalışmalarını yürüten kardeşlerimize korku salıp olay mahalini terk etmelerine dahi neden olduğu dezenformasyon halbuki böyle bir şey yoktu onu da yerinde inceledik. Barajların önündeki setin su tarafına bakan değil de mansat tarafındaki yüzeyinde her zaman çatlakların olabileceği bunların büyüklüğünü dikkate alarak o değerlendirmeyi de yaptık. 

Oranın giriş çıkışını da kontrol altına bir kez daha aldık. Kullanılmasına izin vermedik.

'BİZİM SUYLA İLGİLİ OLUMSUZLUĞUMUZ YOK'

Bizim suyla ilgili, depremden kaynaklı olarak bölgemizdeki yerleşim yerlerine yapabileceği herhangi bir olumsuzluğun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. 13 bin 329 personelimiz şu anda sahada görev yapıyor. 1 uçak, 5 helikopter, 6 hava aracı ile kurtarma çalışmalarında aktif olarak kullanılıyor."