26.03.2016 - 10:51 | Son Güncellenme:
Şirket, 2011’de 4 milyon 626 bin dolara kurduğu Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ile bölgedeki fabrikaların tekstil, plastik, ahşap, sünger, kauçuk gibi maddi değeri kalmayan malzemelerini kullanarak yakıt masrafını yüzde 13 azalttı. 5 yılda 120 bin ton atık, Bursa Çimento tesisi ile çevreyi kirletmeden enerjiye dönüştürüldü.
KÖMÜRDEN 20 BİN TON TASARRUF
Bursa Çimento Genel Müdürü Mürsel Öztürk, tesisle hem fabrikanın enerji tasarrufu yaptığını hem de şehri 120.000 ton atıktan kurtardıklarını belirterek, şöyle konuştu: "2015’te 19 bin 231 tonluk kömür tasarrufu yaptık. Bu atıklar doğaya salınsaydı, katı atık depolarına gömülecek, Bursa çöplüğünün kullanım ömrü azalacaktı. Süzüntü sularından dolayı toprak ve su kirliliğine, emisyonlardan dolayı da hava kirliliğine neden olacaktı. Yaklaşık 20 bin tonluk kömür tasarrufu ile bu kömürün çıkarılacağı maden ocağı açma ve işletmenin çevresel olumsuzlukları ortadan kaldırılmıştır. Organik içerikli kurutulmuş arıtma çamurlarının yakılmasıyla, yayılan karbon emisyonu yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirildi, iklim değişikliğine ve karbon envanterimize pozitif yansıdı.
KENDİ ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 25’İNİ ÜRETİYOR
2013’te 17.3 milyon dolara kurduğu WHR (Atık Isı Enerji Tesisi) ile 2,5 yılda 94 milyon kilovatsaat (Kwh) elektrik üreten Bursa Çimento, kendi harcadığı enerjinin yüzde 25’ini de karşıladı. Genel Müdür Öztürk, "Proses gereği atmosfere salınan sıcak gazın ısısından yararlanarak 5 ayrı kazanda üretilen buhar, 9 megavat kapasitesindeki türbin ile elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Yılda yaklaşık 40-45 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretiliyor.ö
25 BİN AĞAÇLIK FAYDA YARATTI
Öztürk, atık ısı tesisinin çevresel etkilerini de şöyle anlattı: "Tesiste fabrika kendi elektriğini ürettiği için, tasarruf edilen elektrik enerjisi karşılığında Termik Santralde bunun için salınacak 25.000 ton karbon emisyonundan tasarruf sağlandı ve 25 bin yetişkin ağacın karşılayacağı fayda elde edildi.ö
ENERJİ ÖDÜLÜ BURSA ÇİMENTO’YA
Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı Konferansı (ICCI ) 2015 Enerji Ödülleri 22 Şubat 2016 tarihinde sahiplerini buldu. Yenilebilir enerji santralleri kategorisinde; rüzg?r hidroelektrik, jeotermal, biyokütle ve atık ile güneş, termik enerji santralleri kategorisinde; doğalgaz ve atık ısı santralleri ile verimlilik kategorisinde verimlilik projeleri yarıştı. Atık Isı kategorisinde ise ödülü Bursa Çimento’nun aldığını belirten Öztürk; "Türkiye’de ve dünyada en önemli gündem maddelerinden biri haline dönüşen enerji konusunda Bursa Çimento olarak aldığımız bu ödül bizi gururlandırdı" şeklinde konuştu.
50’NCİ YILINI KUTLUYOR
1966’da kurulan Bursa Çimento’nun üretime 1969 Ocak ayında başladığını belirterek bu yıl şirketin 50’nci yılını kutladığının da altını çizen Öztürk, 50 yılda yarı mamul (klinker) üretim kapasitesini 225 bin tondan 1milyon 400 bin tona, çimento öğütme kapasitesini 250 bin tondan 2 milyon 850 bin tona çıkardıklarını, enerji tasarrufu ve otomasyona yönelik çalışmalarının sürmekte olduğunu belirtti.