28.09.2014 - 13:03 | Son Güncellenme:
Bankalar, hükümetin tüketime yönelik büyümeyi frenlemek için kredi ve taksit uygulamalarına getirdiği sınırı, nakit avansla deldi. Bankaların temmuz sonu itibariyla kullandırdıkları nakit avans tutarı, tüketici kredilerini solladı. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre bankalar bu yılın ilk 7 ayında tüketicilere kredi kartından 23 milyar 763 milyon lira nakit avans kullandırdı. Aynı dönemde tüketici kredilerindeki artış ise 15.4 milyar lirada kaldı. Temmuz sonu itibarıyla son bir yılda kullandırılan nakit avans 39.4 milyar lira olurken, bu dönemde tüketici kredilerindeki artış 33 milyar lirada kaldı. Bu yılın ilk 7 ayında kullandırılan nakit avans tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.1 arttı. Bankaların tüketicilere kullandırdığı kredi mevduat hesaplarının büyüklüğü de haziran sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 42 artarak 6.7 milyar liraya çıktı.
TAKSİT AVANSLA AŞILDI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, özellikle tüketici elektroniğindeki taksit sınırlaması, bankaları harekete geçirdi. Başta cep telefonu olmak üzere bu ürünlerde karta taksit yapılamaması üzerine, bankalar tüketicilerin alışveriş limitini, kredi kartlarına nakit limiti olarak yükledi. Bu yöntemle ürünler taksitle alınmamış görünse de gerçekte bedelleri nakit avans çekilerek taksitle ödendi. BDDK verilerine göre de bankaların geçen yılın kasım ayı başında 48.2 milyar TL olan taksitli kredi kartı alacağı, 19 Eylül 2014 itibarıyla 33.8 milyar liraya geriledi. Bu yılın ilk 7 ayında tüketici kredileri 15.4 milyar lira artarak, 263.4 milyara ulaştı. Temmuz sonu itibarıyla takipteki tüketici kredileri 6.3 milyar TL olarak gerçekleşti.
FAİZİ DAHA YÜKSEK
Bankaların tüketiciyi nakit avansa teşvik etmesi, sektörün kârlılığına da olumlu yansıyor. Tüketici kredilerinde aylık yüzde 1 civarında olan faizler, nakit avans çekimlerinde yüzde 2'leri aşıyor. Bankalar, nakit avans çekim kartlarından ise 3.9 milyar TL faiz geliri elde etti. Bankaların net kârı 14.5 milyar lira olarak gerçekleşirken, kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 3 milyar 326 milyon lira, bankacılık hizmet gelirleri ise 11 milyar 325 milyon lira oldu. Bankacılık sektörünün 7 aylık hizmet ile ücret ve komisyon gelirleri 14.6 milyar lira ile net kârlarının üstüne çıktı. (Sabah)