Ekonomi ABD yaptırımında enerjiye ayrıcalık

ABD yaptırımında enerjiye ayrıcalık

02.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Türkiye’ye karşı başlattığı ambargonun detayları ortaya çıkıyor. Türkiye’ye kredi musluklarını kapatmak isteyen ABD, Türkiye’nin dahil olduğu enerji yatırımlarını yasağın dışında tutacak.

ABD yaptırımında enerjiye ayrıcalık

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin Türkiye’ye finansal ambargo kararından enerji projelerine istisna çıktı. Özellikle Rus ve İran doğalgazına alternatif olabilecek projeler için Amerikan hükümetinin onayıyla ambargo gevşetilebilecek ve Türkiye uluslararası kuruluşlardan kredi alabilecek.

Haberin Devamı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin, terör örgütleri FETÖ ve PKK’dan yargılanan ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğunu gerekçe göstererek kabul ettiği ve Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarıda enerji detayı ortaya çıktı. Buna göre Türkiye, enerji yatırımlarında kullanılmak üzere, ambargo kararı alması beklenen 12 kuruluştan kredi çekebilecek. Özellikle Türkiye’nin petrole ve Rus ve İran doğalgazına bağımlılığını azaltacak projeler için Amerikan hükümetinin onayıyla ambargo gevşetilebilecek. Karar için ABD Hazine Bakanlığı’nın onayı alınacak. İnsani amaçlar için sağlanan krediler veya mali-teknik yardımlar da ambargo kararından etkilenmeyecek.

Bağışçı ülkelere talimat

Haberin Devamı

Ambargoların kalkması da ABD Başkanı Donald Trump’a bağlı olacak. Amerikan yönetimi ve Trump, Türkiye’nin politikalarını onaylarsa 30 gün içinde ambargolar kalkacak. ABD makamları, kısıtlama kararı kalkana kadar 6 ayda bir yeniden durum değerlendirmesi yapacak ve kontrolündeki finansal kuruluşlarıyla görüşecek. Kararın kabul edilerek yasalaşması halinde ABD sadece uluslararası finans kuruluşlarının yönetimlerine değil, kontrol ettiği bağışçı ülkelere de Türkiye’ye fon verilmemesi konusunda talimat verecek. Tasarıya göre, karar, Amerikan ve Türk-Amerikan çifte vatandaşları ile ABD’nin Türkiye misyonlarıdaki tüm görevlilerin serbest bıkarılmasına kadar geçerli olacak.

ABD Senatosu’nda kabul edilen tasarıda, Türkiye’ye kredi vermesi yasaklanan 12 finans kuruluşunun adı sıralanıyor. Bu kuruluşlar arasında IMF, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da yer alıyor.

Trump konuştu Fed faiz artırmadı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklenildiği gibi politika faizini yüzde 1,75-2,00 aralığında sabit tuttu. Faiz değiştirmeme kararı oybirliği ile alındı. Fed’in ABD Başkanı Donald Trump’ın eleştirilerinden sonraki ilk toplantısında faiz artırması beklenmiyordu. Olası faiz artışı Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı anlamına gelecekti. Dolayısıyla bu karar ilgili ülke para birimlerinin lehine oldu. Ancak ABD’li ekonomistler, Fed’in eylül toplantısında faizi bir kez daha yükselteceği öngörüsünde bulundu.

Haberin Devamı

2 artış gelebilir

Fed, bu yıl 3 toplantı daha yapacak ve uzmanlar 2 faiz artışı bekliyor. En son bu yılın haziran toplantısında faizleri çeyrek puan artıran Fed, Aralık 2015’ten bu yana 7 kez faiz artırımına gitmişti.

ABD’nin tavrı kabul edilemez

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Trump’ın söylemleri, özellikle sosyal medya üzerinden verdiği mesajlar kati surette kabul edilebilir söylemler değil. Bunlar gerçekten problem çözmenin veya çözümün bir parçası olmaktan çok sorunun bir parçası olmuş vaziyetteler. Özellikle sosyal medya üzerinden bu tür olumsuz mesajlar bu dünyanın da iklimini bozduğu gibi diplomatik iletişimi de bertaraf eden bir yapıya sokuyor” dedi.