31.10.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın (FED) yarım puanlık faiz indiriminin piyasalara etkisi kısa süreli oldu. ABD?ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.3 daralması ve bunun etkisiyle petrol fiyatlarının 65 doların altına gerilemesi, sabah coşan Avrupa borsalarının kazançlarının bir kısmını vermelerine neden oldu. Öte yandan ABD’de Dow Jones endeksi yüzde 2.11 oranında yükseldi.
Sabah Asya borsalarının yüzde 11’e varan orandaki yükseliş coşkusuna İstanbul Borsası da katıldı. İMKB günü yüzde 7.38 artışla 26 bin 733 puandan tamamladı. İstanbul Borsası’nın Avrupa’daki kâr satışlarına katılmadığı görüldü.
FED’in faiz indirimi sonrasında Temmuz 2004’ten beri en düşük seviyeye inen ABD faiz oranlarının ardından emtia fiyatları artmıştı. Ancak, ABD ekonomisinin daraldığına yönelik verinin ardından emtialar tekrar düşüşe geçti.
Dolar 1.46’ya gevşedi
Sabah borsalarda oluşan iyimser havanın etkisiyle dolar bankalararası piyasada 1.46 YTL’ye kadar geriledi. Bankalararası piyasada 1.50 YTL’den kapanan dolar, Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerine ara verdiğini açıklamasının ardından bugün valörlü işlemlerde 1.55 YTL’ye kadar çıktı.
Uzmanlar, doların gün içinde oldukça hareketli seyrinde, IMF’in gelişmekte olan ülkelere yönelik açıklamalarının yanı sıra Türkiye’nin IMF anlaşmasıyla ilgili belirsizliklerin de etkili olduğuna dikkat çekti. Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlü konumunu sürdürdüğü gözlendi.
Merkez, döviz ihalelerini durdurdu
Merkez Bankası, döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi üzerine 24 Ekim’de başladığı döviz satım ihalelerini durdurdu.
Merkez’den yapılan açıklamada, “Son günlerde global piyasalardaki olumlu gelişmelerin de etkisiyle döviz piyasasındaki derinliğe ilişkin kaygıların azaldığı izlenmektedir.
Bu nedenle, döviz satım ihalelerinin durdurulmasına karar verilmiştir. Gerek görülmesi halinde döviz satım ihalelerine tekrar başlanabilecektir” denildi. Merkez Bankası, düzenlediği iki ihale ile toplamda 100 milyon dolar satmıştı.
KRİZ GÜNLÜĞÜ...
Yeni kurtarma paketleri
- ABD yönetimi, evlere el konulmasını önlemek amacıyla morgage kredileri için 600 milyar dolarlık yeni plan üzerinde çalışıyor. Planla, 3 milyon riskli konut kredisine garanti sağlanabilecek. Bu arada, ABD Hazinesi, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden ilk ödemeleri yaptı. 9 büyük bankaya toplam 125 milyar dolar verildi.
- Japonya Başbakanı Taro Aso, 27 trilyon yen (275 milyar dolar) tutarında yeni bir kurtarma paketi açıkladı. Aso, paketin, küçük ve orta boy işletmeler için kredi olanakları, otoyol geçiş ücretlerinde indirimler ve hane halkları için vergi iadelerini içerdiğini, ayrıca çiftçiler için daha fazla sübvansiyon verileceğini kaydetti.
- ABD Merkez Bankası (FED), küresel kredi krizini dindirmeye yardımcı olmak için Brezilya, Meksika, Güney Kore ve Singapur ile de swap hattı (döviz takası) açtı. Açıklamada, FED’in her ülkenin merkez bankasına 30’ar milyar dolar sağlayacağı bildirildi.
- Alman bankası Deutsche Bank’ın üçüncü çeyrekte kârı yüzde 74 azalarak 414 milyon euro oldu.
- ABD ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 0.3 daraldı.
- Euro bölgesi ekonomik güven endeksi ekimde 80.4 puanla 15 yılın en düşük seviyesine indi.
- Avusturya’da Erste Bank hükümetten 2.7 milyar euro sermaye desteği aldı.
- Shell’in 3. çeyrek net kârı yüzde 22 artarak 8.45 milyar dolara çıktı.