Ekonomi60 bin firma faturayı elektronik kesiyor...

60 bin firma faturayı elektronik kesiyor...

20.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk iş dünyası fatura ve arşiv açısından elektronik dönüşümden geçiyor. Türkiye’de geçmişi daha geriye gitse de e-fatura resmi olarak 2013 yılından beri kullanımda. Bu tarihte başlayan e-dönüşüm süreci milyarlarca liralık tasarrufu da beraberinde getirdi.

60 bin firma faturayı elektronik kesiyor...

E-dönüşüm alanında sektörün liderlerinden olan Digital Planet, milyarlarca faturayı elektronik hale getirdi. 15 yılı aşkın süredir aylık 40 milyona yaklaşan bireysel e-arşiv faturası adediyle bu alanda yaklaşık yüzde 90 trafiği yönetiyor.

Haberin Devamı

Sektörün duayeni

Firmanın kurucusu Adnan Vural, sektörün duayen isimlerinden. Elektronik faturanın doğuşunda yer aldı ve pek çok ilke imza attı. İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitiminin ardından bir süre profesyonel olarak çalıştıktan sonra 2000 yılında kendi firmasını kurdu. Başta Türk Telekom olmak üzere pek çok firmada fatura ve ekstrelerin elektronik hale dönüşmesinde görev aldı. 2005 yılında daha bu teknolojinin erken safhalarında pek çok firmayla projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Vural, 2013 yılında tebliğin yayınlanmasıyla sektörde patlama olduğunu söyledi. Tebliğle beraber 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip tüm kurumlara elektronik fatura mecburiyeti getirildi.

Haberin Devamı

Tebliğle beraber bir anda 20 bin firmanın e-faturaya geçtiğini dile getiren Vural, “Bu kez entegratör firma sayısı da arttı. Herkes bu alana girmeye başladı. E-fatura için rasyonel olmayan fiyatlar teklif edilmeye başlandı. Ucuzcu firmalar türedi. Bu da güvenilirliği sarsıyor. Sektöre bir regülasyoan gerekiyor” dedi. Şu anda Türkiye’de bulunan 250 bin firmadan 60 bininin e-faturaya geçtiği bilgisini veren Vural, “Bu 60 bin firma Türkiye ekonomisinin yüzde 85’ini tesmil ediyor. E-fatura kullanımı ciddi bir orana ulaştı.

Vergi kaçağı azaldı

Ama hala gidilecek çok yol var. Türkiye’de ayda 60 milyon adet bireysel e-fatura, 25 milyon adet de kurumsal e-fatura düzenleniyor. Adetsel olarak pazarın yüzde 40’a yakın oranı bizde. Fatura adetlerinde açık ara bir numarayız” dedi.
Vural, e-dönüşümün önemli olduğunu da vurgulayarak, “Bbüyük bir fırsat her tarafa yararı var. E-fatura ile vergi kaçakları çok azaldı. Şirketler için de faydalı” diye konuştu.

Büyük veriyi ‘cutu’ya attı

Digital Planet, sektörde icatlara da imza atıyor. Yazılım entegrasyonuna ihtiyaç duymadan dokümanları yüzde 98’e kadar sıkıştıran ‘Cutu’ bunlardan biri. ‘Cutu’yla büyük veriler küçülüyor. Adnan Vural, Cutu’yu tamamen kendi Ar-Ge laboratuvarlarında geliştirdiklerini belirterek,, “Linux bazlı Cutu, yazılım entegrasyonuna ve kurulumuna ihtiyaç duymadan dokümanları sıkıştıran bağımsız bir platform. Dosya işlemleri yani kopyalama devam ederken sıkıştırma yapılabilir ve belge türlerine göre farklı yöntemler kullanılabilir.

Haberin Devamı

İhtiyaç duyulduğunda orijinal dokümanlara erişilebilir ve platform mevcut depolama çözümlerine entegre edilebilir” dedi. Sürücü seviyesinde çalışan ürün mevcut depolama çözümleriyle entegre olarak da işlev görüyor.