Ekonomi18 milyar dolarlık buluşma!

18 milyar dolarlık buluşma!

29.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’in ‘Emlak Rehberi’ projesi, gayrimenkul sektörünün dev isimlerinin buluşma noktası olduGelecekle ilgili planların paylaşıldığı bu özel davete katılanların proje büyüklüğü 18 milyar doları buluyor

18 milyar dolarlık buluşma

Milliyet, İstanbul’un iki yakasındaki yeni yatırımları masaya yatıran ‘Emlak Rehberi’ projesinin başarısını kutlamak için sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturan bir etkinliğe imza attı. Milyar dolarlık projeler yapan firmaların patron ve yöneticilerinin katıldığı toplantıya, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Fikret Bila ve Milliyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdürü Şükrü Andaç ev sahipliği yaptı.
Milliyet yazarları Meral Tamer, Yaman Törüner ve Tunca Bengi’nin de katıldığı toplantıya Ağaoğlu, Artaş Grup/ Avrupa Konutları, Teknik Yapı, Dumankaya, Emaar Türkiye, Viatrans-Meydanbey, Ant Yapı, Aydınlı Grup, Sarp Group, Demir İnşaat, Keleş İnşaat, Beyaz İnşaat, Saray Grup ve TSP’nin aralarında bulunduğu firmalar katıldı.

Erken teslimde uzman firma
Tüm bu inşaat firmalarının toplam proje büyüklüğü ise 18 milyar doları buldu. Yatırım miktarında Ağaoğlu inşaat öne çıkarken, firma İstanbul’daki 8 ayrı projede 7.5 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Avrupa Konutları, Teknik Yapı, Emaar, Dumankaya ve Aydınlı Grup dev projelere imza atıyor. Ant Yapı ise yurtiçi ve yurtdışında 2 milyar dolarlık proje hayata geçiriyor.
Artaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, sektörde projelerin ölçeklerinin büyüdüğünü belirterek, Vadi İstanbul ve Tema İstanbul projesinin sektörün en büyükleri arasında olduğunu kaydetti. Çetinsaya, projeleri yaparken özellikle kaliteli inşaat ve zamanında teslimlere dikkat ettiklerini belirterek, bu iki projeyi de zamanında teslim edeceklerini söyledi.

Boğaz yolcusu
Viatrans - Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Mecidiyeköy’de eski likör fabrikasının yerine yaptıkları Quasar projesiyle çıtayı yukarı taşıdıklarını vurguladı. Özkan, İstanbul Boğazı’nın civarında yeni proje için arayışta olduklarını açıkladı.
Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, hem yurtiçinde hem de yurtdışında projelere devam ettiklerini belirterek, Ümraniye’de yeni projeye başladıklarını açıkladı. İstanbul’un farklı bölgelerinde de projele hayata geçirdiklerini ifade eden Okay, yeni düzenlemelerin sektörün önünü açacağını söyledi.
Aydınlı Grup İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni, Vadi İstanbul’da inşaatın hızla yükseldiğini belirterek, bir diğer projeleri olan Koruflorya’da ise teslimlere yaklaştıklarını söyledi.
Keleş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş ve Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Beyaz da sektörde ortak projeler geliştirdiklerini belirterek, Güneşli’deki Cornerlife projesinin ardında Corner Ofis’e başlayacaklarını açıkladılar.
Sektöre Greenist projesiyle adım atan Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı, ilk projelerinde oldukça hassas davrandıklarını anlatarak, projeyi özellikle oturumcular için tasarladıklarını söyledi. Saraylı, Beylikdüzü’nde de yeni projeye başlamayı planladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

18 milyar dolarlık buluşma

18 milyar dolarlık buluşma

‘Sektörün sesi olacağız’
Toplantıda konuşma yapan Milliyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Savaş Yılmazer, basında olması gereken etik çerçevesinde çalışma yürüttüklerini belirterek, “Sektörün de bizi destekliyor olması bu anlamda bize motivasyon sağlıyor. Önümüzdeki günlerde de Milliyet ailesi olarak sektörün sesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

‘Tüketici yasasının artıları çok fazla’
Toplantıda önemli açıklamalar yapan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan tüketici yasasını değerlendirerek, sektör açısından birçok artıya sahip maddelerin hayata geçmesinden memnun olduklarını dile getirdi. Maketten satış yöntemini ön finans yöntemi olarak tanımlayan Nazmi Durbakayım, “Ön finans sistemi hem alıcıya hem de satıcıya kazandıran bir sistemdir. İnşaat firmaları, projenin en başından satışlara başlarken fiyatları düşük tutarak proje maliyetine ortak olan tüketicilere avantaj sağlıyor. Böylece üretici düşük maliyetli finans sağlarken, tüketici ise prim potansiyeli yüksek bir ürüne yatırım yapmış oluyor. Ancak bu sistem ruhsatı alınmamış, kat irtifakı tamamlanmış projelerde de uygulanmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl yabancıya satış ciddi artış gösteriyor
Etkinliğe katılan Ağaoğlu İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı, son dönemde yaptıkları satışların yüzde 45’ini yabancılara yaptıklarını söyledi. Piyasada büyük konutların tercih edilmeye başlandığını anlatan Rahvalı, Bakırköy 46 projesindeki 3 milyon liralık 6+1 dairelerin tükendiğini ifade etti.
Rahvalı, sektörde yoğun rekabete karşılık, geleceği parlak gördüğünü kaydetti.

Emaar çıkarması
Türkiye’nin en büyük sermayeli yabancı yatırım firması olan Emaar Türkiye CEO’su Ozan Balaban da, gayrimenkul sektöründe şeffaflığın sağlanmasının çok büyük önem taşıdığını söyledi. İşini düzgün bir şekilde yapanlarla diğerlerinin artık ayrıştırılması gerektiğini anlatan Balaban, “İstanbul, doğru projelerle Dubai’den daha güzel ve gelişmiş bir şehir haline gelebilir” dedi.

Finans merkezinde gün sayıyor
Sarp Group CEO’su Vekalet Kaba, finans merkezinin ilk projesi olan Sarphan Finanspark’ın inşaatında sona yaklaştıklarını belirterek, bölgenin birkaç yıl içinde cazibe merkezi olacağını söyledi.
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Beylikdüzü’nde gerçekleştirdiği nitelikli projelerin ardından başka bölgelerde de projelere başladıklarını açıkladı.
Hadımköy ve Gaziosmanpaşa’da yeni projelere başlayacaklarını açıklayan Demir, yeni düzenlemelerle birlikte sektörün çok daha iyi yerlere gelmesini beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Beykoz’da projeye başlıyor
Dumankaya İnşaat’ın kurucularından Halit Dumankaya, Beykoz’da 45 dönümlük arsa aldıklarını ve yeni projeye başlayacaklarını açıkladı. Bu projenin farklı bir konsepte olacağını dile getiren Dumankaya, bunun dışında Bahçeşehir ’deki Modern Vadi projesinin yanındaki Atletico Towers’ı satışa çıkaracaklarını söyledi. Dumankaya, sektörde yeni projelerle hızlı büyümeye devam edeceklerini kaydetti.

Taşlar yerine oturuyor...
Yavuz Karaman

Milliyet Gazetesi olarak 10 Kasım ve 17 Kasım tarihlerinde çıkardığımız iki ayrı ‘Emlak Rehberi’nin yakaladığı başarıyı kutlamak için sektörün önde gelen firmalarıyla özel bir gecede buluştuk. Bu özel rehbere destek olan firmalara bizim taraftaki heyecanı göstermek adına imza attığımız davette sektörün bugününü ve yarınını konuştuk.
Sayısı 15’i aşan firmanın patronlarının ve üst düzey yöneticilerinin katıldığı gecede milyar dolarlık projeler hayata geçiren grupların temsilcileriyle sektörü detaylıca değerlendirme fırsatı yakaladık.
Sıcak sohbetin hakim olduğu gecede rakip olan firmalar birbirlerine takılmayı da ihmal etmedi. Bu sıcak ortamda Milliyet’in köşe yazarları da inşaatın patronlarıyla görüş alışverişinde bulundu.
Gecede sektörün durumu ana konuydu. Temsilcilerin ortak kanısı ise gayrimenkul işinde çok önemli bir mesafe katedildiği ve bunun önümüzdeki dönemde devam edeceği yönünde oldu.

Kurallar değişecek
Sektörde 2000’li yıllardan sonra başlayan gelişme son dönemlerde yeni düzenlemelerle hızla devam ediyor.
Mütekabiliyet, 2B ve Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ardından Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda yapılan değişikler sektördeki çok önemli eksikliklerin doldurulması adına önem taşıyor.
Fakat gayrimenkul sektöründe bekli de en önemli düzenleme yeni İmar Kanunu ile hayata geçirilecek.
Yakın zamanda çıkması beklenen bu yasayla birlikte gayrimenkül alanında oyunun kuralları yeniden belirlenirken, taşlar da yavaş yavaş yerine oturmaya başlayacak.
Bu da sektörde daha şeffaf ve kurumsal firmaların kalıcı olmalarını sağlayacak. Diğerleri ise bu piyasadan çekilmek zorunda kalacak.
Çünkü artık, tüketici odaklı satış stratejilerinin geçerli olduğu gayrimenkul sektöründe bu gerçeği göz ardı edenlerin pek fazla şansı kalmayacak.
İşte tam da bu noktada yasal düzenlemeler ve getirilen yaptırımlar sektörü disipline ediyor.

Yazarlar