EğitimYüzme Nedir, Teknikleri Nelerdir? Yüzme Stilleri Nelerdir, Faydaları Nelerdir?

Yüzme Nedir, Teknikleri Nelerdir? Yüzme Stilleri Nelerdir, Faydaları Nelerdir?

15.04.2022 - 11:48 | Son Güncellenme:

Yüzme, kişilerin su üzerinde hareketli ve hareketsiz durmaları ile başlayan genellikle yaz aylarında daha fazla tercih edilen bir aktivite olarak geçmektedir. Yüzmenin sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Yüzme nedir? Yüzme teknikleri nelerdir? Yüzme stilleri nelerdir? Yüzmenin kişiler sağladığı faydalar nelerdir detayları ile derledik.

Yüzme Nedir, Teknikleri Nelerdir Yüzme Stilleri Nelerdir, Faydaları Nelerdir

Yüzme, kol ve ayak gücünden faydalanarak su üzerinde ileri ve geri yöne doğru hareket edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Yüzmenin tarihsel gelişimine bakıldığında, çok eski yıllara dayanan bir aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzme ile ilgili belirli spor dalları düzenlenerek, ödüllendirme gibi başarılar elde etmek mümkündür.

Haberin Devamı

 Yüzme Nedir, Teknikleri Nelerdir?

 Yüzme, deniz ve havuz içerisinde belirli eğitimler alınması ile doğru teknikler uygulanarak yapılması uygun görülmektedir. Kendi içinde belirli risklere sahip olan deniz ve havuz, kesinlikle eğitim alınması gerekmektedir. Yüzme, kendi içinde farklı tekniklerden oluşmaktadır. İyi ve güvenli bir yüzücü olunabilmesi için bazı unsurların bilinmesi gerekmektedir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak.

Doğru nefes alma tekniği

Doğru kulaç atma tekniği

Suyun üzerinde uzun süre durabilme

Yüzerken, ayak ve kolun tam istikrarlı kullanılması

Yüzme stillerinin bilinmesi

Yüzme Stilleri Nelerdir, Faydaları Nelerdir?

 Yüzme stilleri kendi içinde farklı şekil ve hareketler ile gerçekleşmektedir. 4 kategoriye ayrılan yüzme stilleri, kişinin ilgi alanına ve tercihine göre gerçekleşmektedir. Kısaca bahsedecek olursak;

Haberin Devamı

Serbest yüzme stili: Serbest yüzme stili en çok tercih edilen yüzme şeklidir. İlk önce öğrenilmesi gerekilen yüzme şeklidir. Serbest yüzme stilinde en önemli kural, suyun üzerinde rahat ve uzun süre durma kuralıdır. Kesinlikle serbest yüzme stilinde, su ile savaşmadan, sakin ve daha yüzülmesi gerekmektedir.

Sırt üstü yüzme stili: Sırt üstü yüzme sitili, sırt yüzeyinin suya paralel şekilde ayak ve kolların yardımı ile hareket edilmesi ile gerçekleşmektedir. Sırt üstü yüzme şekli, kişiye fazla yormaz ve keyifli bir yüzme şekli olarak bilinmektedir.

Kurbağalama yüzme stili: Yüzme stilleri arasında en çok efor güç harcanan yüzme şeklidir. 

Kelebek yüzme stili: Kolların oldukça geniş bir şekilde açılması ve doğru nefes alıp verilmesi ile oluşan tekniktir.

Sağlık açısından çok sayıda eklem ve bölümün çalışmasını sağlayan yüzme, zayıflama ve kasların gelişimi için oldukça önemlidir. Doğru teknik ile yüzülmesi, sağlık açısından olumlu sonuçlar alınması yardımcı olmaktadır.