EğitimYoğuşma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Yoğuşma Nasıl Olur?

Yoğuşma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Yoğuşma Nasıl Olur?

24.05.2021 - 12:13 | Son Güncellenme:

Fizik derslerinin uygulama alanına giren birçok konu bulunmaktadır. Bu konular içerisinden maddenin halleri dikkat çeker. Hatta maddenin halleri ile ilgili çalışmalar, bazı durumlarda kimya bilimi alanına da girer. Doğada katı, sıvı, gaz olarak görünen maddelerin birbirlerine dönüşmesi işlemleri bulunmaktadır. Bu işlemlerden bir tanesi de yoğuşma işlemidir. Peki yoğuşma ne demektir? Yoğuşma olması için maddenin hangi halden hangi hale geçmesi gerekir? İşte, yoğuşma konusunda merak edilen hususlar ile, TDK açıklamaları.

Yoğuşma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Yoğuşma Nasıl Olur

 Türk Dil Kurumu yoğuşma işlemini bir fizik terimi olarak açıklamaktadır. Tanımını ise, gaz halinde bulunana bir maddenin ısı kaybetmesi sonucu sıva hale dönüşmesine denir şeklinde yapmaktadır.

Haberin Devamı

 Yoğuşma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Yoğuşmanın bir diğer adı da yoğunlaşmadır. Maddenin fiziksel halinde görülen gaz fazının sıvı fazına dönüşmesi işlemidir. Kısacası buharlaşma eyleminin ters halidir. Su döngülerinde daha çok rastlanmaktadır.

 Yoğuşma Nasıl Olur?

 Atmosfer içerisinde bulunan sıvı veya katı halde bulunan maddeler yoğunlaşma çekirdeği ile temas haline geldiğinde su buharının tekrar sıvı hale yani suya dönüşmesi olarak bu olay anlatılabilir.