24.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Üniversite sınavlarından sonra ortaya çıkan elde edilen ham puana yerleştirme puanı denilmektedir. Yerleştirme puanı bölümlere kayıt olmak için gerekli olan ve kişinin vermiş olduğu doğru ve yanlış cevap sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
Yerleştirme Puanı Nedir?
Üniversite sınavlarında oturumlara girdikten sonra verilen doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillenen bir puan türüdür. Yerleştirme puanı bütün üniversite sınav oturumları tamamlandıktan sonra ortaya çıkar. Yerleştirme puanı bölümlere yerleşme açısından sıralamadan sonra kritik öneme sahiptir. Yerleştirme puanı bazı bölümlerde ise baraj olarak nitelendirilir. Bazı bölümlerde yerleştirme puanı için taban puan belirlenmiştir.
Yerleştirme puanı hesaplamak için ise bazı kriterler vardır. 150 taban puanı altında puan alan adaylar için herhangi bir yerleştirme puanı hesaplanmamaktadır.
Üniversite Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?
Üniversite yerleştirme puanı hesaplanırken birçok kriter baz alınabilir. Yerleştirme puanı doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillenir. İki yıllık ön lisans bölümler için 150 taban puanı almak yeterlidir. Lisans bölümlere yerleşmek isteyen adaylar ise mutlaka 180 yerleştirme baraj puanını aşmış olmaları gerekir. Bu kriterleri sağlamayan adayların üniversite yerleştirme puanı hesaplanmaz.
Üniversite yerleştirme puanı doğru cevap kat sayısına göre şekillenir. Bu şekilde hesaplanarak ham bir puan elde edilir. Orta öğretim başarı puanı da eklenerek son halini alır. Adaylar bu üniversite yerleştirme puanı ile tercihlerini yapar.