EğitimVirüsler Nasıl Çoğalır? Virüslerin Çoğalmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Virüsler Nasıl Çoğalır? Virüslerin Çoğalmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

15.04.2021 - 14:55 | Son Güncellenme:

Virüsler bilinen en küçük organizmalardır. Büyük olarak tanımlanan bir virüs bile bir bakteriden çok küçüktür. Virüsler protein ile kaplı olan nükleik asitlerden meydana gelir. Virüsler nasıl çoğalır? Virüslerin çoğalmaması için yapılması gerekenler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Virüsler Nasıl Çoğalır Virüslerin Çoğalmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir

Virüsleri meydana getiren protein kılıflar RNA ya da DNA taşıyor olabilir. Bir metabolizmaları bulunmaz. Bu sebeple kendi başlarına yaşamlarını sürdüremezler ya da üreyemezler. Virüsler yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duymaktadır.

Virüsler Nasıl Çoğalır?

Virüsler canlı hücre olarak bitki, hayvan ya da bakterileri tercih edebilir. Bu yapılar bir canlı hücreye girmeleri halinde hücreleri imha ederek canlının vücudunda üremeye başlarlar. Virüsün girdiği hücreler konak hücre olarak isimlendirilmektedir.

Virüslerin çoğalma şekilleri, kendilerini kopyalayarak olmaktadır. Bazen virüsün çoğalması konak hücrenin kaldıramayacağı derecelerde olabilir. Böyle durumlarda çoğalan hücreler konak hücreden komşu hücrelere doğru yayılım gösterirler ve buralarda çoğalmaya devam ederler.

Virüsler farklı yollar ile bulaşabilmektedir. Bunlar;

Haberin Devamı

Taşıyıcı ile taşınabilir. Bu şekilde taşınmada bir konaktan başka bir konağa virüsler aktarılmaktadır. Bu tür canlılar taşıyıcı olarak isimlendirilmektedir. Sivrisinek, kene gibi hayvanlar vektör grubuna girer.

Virüsler hava yolu ile bulaşabilir. Virüs havada uzun süre asılı kalabilmektedir. Bunun yanında hava akımı ile daha geniş bölgelere yayılım gösterebilirler. Canlılar soluma ile virüsleri vücutlarına alabilir.

Virüsler ara kaynak ile bulaşabilmektedir. Açıkta satılan yiyeceklerin üzerinde virüs bulunması halinde bu yiyeceklerin tüketilmesi virüslerin vücuda alınmasını sağlayacaktır.

Damlacık saçılımı ile bulaşabilir. Virüslü olan canlının hapşırması öksürmesi ile ortama damlacık yolu ile virüs saçılımı gerçekleşebilmektedir.

Haberin Devamı

Virüslerin Çoğalmaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Virüsler cansız ortamlarda bir kaç saat içerisinde parçalanıp yok olacaktır. Virüsler ile meydana gelen hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Bu sebeple viral hastalıkların tedavisinde antibiyotik verilmemektedir. Bunun yerine antiviral ilaçlar ile virüslerin çoğalmalarının önüne geçilmektedir.

Virüsler ile alakalı tedavi yöntemlerinden bir tanesi de aşıdır. Aşı ile canlı vücuduna ölü ya da zayıflatılmış virüsler verilmektedir. Bu antijenler vücutta hastalık oluşturmaz. Ancak vücuda antijen girmesi sebebi ile vücut tarafından antikor üretilmeye başlanır. Böylece canlı o virüse karşı bağışıklık kazanmış olur.