EğitimVegan menüye talep artıyor

Vegan menüye talep artıyor

15.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Öğrencilerden gelen yoğun taleplerle vegan menü çıkaran üniversite sayısı artıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Yıldız Teknik’ten sonra Ege Üniversitesi de vegan menüye yer verdi. Yemek ücretleri ise 2 TL’den başlıyor, 30 TL’yi buluyor.

Vegan menüye talep artıyor

Mine Özdemir Güneli - Üniversite öğrencileri arasında vegan menü talebi hızla artıyor. Bu talebe cevapsız kalamayan üniversiteler de menülerine vegan yemekleri eklemeye başladı. Birçok üniversitede tek menü üzerinden öğrencilere yemek hizmeti verilirken bazı üniversitelerde et yemeyenler için vejetaryen menü çıkarılıyor. 207 üniversitenin 12’sinde hayvansal gıda içeren hiçbir besini tüketmeyenler için vegan menüye ya da yemeklere yer veriliyor. Bu üniversiteler arasında İstanbul, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik, Bartın, Yıldız Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Çanakkale Onsekiz Mart, Dokuz Eylül, Üsküdar ve MEF yer alıyor. Son olarak da Ege Üniversitesi vegan menü çıkarmaya başladı.

Haberin Devamı

Yemekler yetmiyor

Üniversitelerin uygulamalarında sorunlar yaşanabiliyor. Vegan menü çıkardığını belirten üniversitelerin bazılarında ya menüde tek vegan ana yemeğe yer veriliyor ya da bu türde yemek çok az sayıda çıktığı için öğrencilere yetmiyor. Devletlerde vegan menünün ücreti 2 ile 5 TL arasında değişirken, vakıflarda 30 TL’yi buluyor. Bazı üniversiteler vejetaryen ve vegan menü sunsa da internet sitelerinde bir bilgiye yer vermiyor. Anadolu, Bursa Uludağ, Gazi, Hacettepe, İstanbul Medeniyet, Kütahya Sağlık Bilimleri, İhsan Doğramacı Bilkent, Uşak üniversiteleri vejetaryen yemek çıkardığını belirtenler arasında.

Çeşit zengin

Vegan menüde birçok yemek çeşidi var. Bunlar arasında domates, mantar, mercimek, ezogelin, şehriye, bal kabağı, mısır, buğday çorbaları, kuru fasulye, karnabahar, taze fasulye, bezelye, brokoli, Brüksel lahanası, pirinç, bulgur, arpa şehriye pilavı, nohut, patates yemeği, yeşil mercimek, barbunya, türlü, ıspanak, zeytinyağlı pırasa, patlıcan, makarna, şakşuka, kısır, mevsim, çoban, havuç salatası, turşu, cevizli kabak tatlısı, kadayıf, limonlu, portakallı pelte, aşure, meyve yer alıyor.

Haberin Devamı

Öğrencilerin bütçesini zorluyor

Veganlığı yaşam tarzı olarak benimseyen ve vegan menü talebinde bulunan öğrencilerin görüşleri şöyle:

İTÜ Ekonomi Bölümü öğrencisi Tan Yorulmazel: Üniversitede öğle yemeğinde ana yemeğe bir vejetaryen alternatif var, vegan menü hiç yok. Bütün öğünlerde vegan menünün çıkarılmasını talep ediyoruz. İTÜ Vegan Topluluğu olarak 2 bin 266 ıslak imza topladık. Dijital imza kampanyamız devam ediyor. Yurtta kalıyorum, mutfak olmadığı için dışarıdan besleniyorum ve bütçemi çok zorluyor..

Ege Üniversitesi Konservatuvar öğrencisi Melodi Zengin: Üniversitede vejetaryen menü var ama vegan menü yoktu. 74 dilekçe toplayıp, aralık ayında üniversiteye teslim ettik. Vegan menü için ayrı bir yemek üretim bandının oluşturulması gerektiği belirtilerek 3 ay sonra dilekçemize ret verildi. Kampüste her cuma piknik yapmaya başladık. Sonra talebimiz kabul edildi. Bunun nedeninin yılmayışımız olduğunu düşünüyorum.