EğitimÜçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir? Kısaca Üçgen Prizma Konu Anlatımı

Üçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir? Kısaca Üçgen Prizma Konu Anlatımı

29.04.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Geometri derslerinde işlenen konulardan biri olan prizmalar tabanlarını meydana getiren üçgenlerin özelliklerine göre farklı isimler taşırlar. Kendilerine özgü nitelikleri bulunan prizmaların taban ve yanal ayrıt sayısı ile farklı yüz sayıları bulunur. Dik üçgen, eş kenar üçgen gibi çeşitleri bulunan prizmalara dair sınavlarda sıklıkla sorularla karşılaşılır. Eş kenar üçgen ve dik üçgen prizmalar özellikleri itibariyle de birbirinden ayrışırlar. Peki Üçgen prizmanın özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Üçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir Kısaca Üçgen Prizma Konu Anlatımı

Üçgen prizma, taban kısmı üçgen şeklinde gelen prizma anlamına gelir. Prizmalar ise yükseklik, en, boy gibi özelliklere sahip olan cisimler şeklinde tanımlanır. Prizmaların özelliklerini bilmek matematiksel işlemlerde soru çözme amacıyla büyük kolaylık sağlar.

Haberin Devamı

 Üçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir?

 Üçgen prizmalar yüz sayısı 5 olan prizmalardır. 2 taban sayısı ve 3 yanal yüz sayısı bulunan bu prizma çeşidinin 6 köşesi bulunur. Taban ayrıt sayısı 6, yanal ayrıt sayısı 3’tür. Toplamda 9 ayrıt sayısından oluşan üçgen prizmaların yanal yüzey kısımları ise dikdörtgen şeklindedir.

 Eş Kenar Üçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir?

 Eş kenar üçgen prizmalar adından da anlaşılacağı gibi taban kısımları eşit kenarlardan oluşan üçgen yapılardır. Yan yüzey kısımlarında 3 adet birbirine eş dikdörtgen bulunur. Eş kenar üçgenlerin taban kısmı üçgen olduğundan hacim ve taban alan hesaplaması yapılması gerekir. Bu hesaplamaya göre taban çevresi 3a kabul edilip yanal alan hesaplamada 3a.hacim metodundan faydalanılır.

Haberin Devamı

 Dik Üçgen Prizmanın Özellikleri Nelerdir?

 Taban kısmı dik üçgen şeklinde olan prizmalara dik üçgen prizma adı verilir. Üç dikdörtgen yapıdan oluşan dik üçgenin yan yüzeylerinde de hesaplama sırasında taban alan ve hacim formülünden yararlanılır. Bir dik üçgen prizmanın taban çevresini hesaplarken a+b+c, yanal alanı hesaplarken (a+b+c).h ve tüm alanı hesaplarken b.c+ (a+b+c).h formülü uygulanır.