EğitimTürk Edebiyatının Ana Dönemleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Türk Edebiyatının Ana Dönemleri Ve Özellikleri Nelerdir?

02.04.2021 - 03:17 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının ana dönemleri bulunmaktadır. Her bir dönemin de kendine özgü ayrı özellikleri vardır. Bu dönemler belirli bir dönemde etkili olmuş ve çeşitli kültürlerden de etkilenmişlerdir. Özellikle Türk edebiyatında İslam öncesi bir çağ da yer almaktadır. Türk edebiyatının ana dönemleri de en çok araştırılan noktalardan bir tanesidir. Peki Türk edebiyatının ana dönemleri nelerdir? Türk edebiyatının ana dönem özellikleri nelerdir? İşte Türk edebiyatının ana dönemleri ile ilgili tüm detaylar

Türk Edebiyatının Ana Dönemleri Ve Özellikleri Nelerdir


Türk edebiyatı çeşitli tarihi dönüm noktaları ile birlikte dönemlere ayrılmıştır. Bunda birçok faktör de etkili olmuştur. Türk edebiyatı özellikle üç büyük ana döneme ayrılmaktadır. Türk edebiyatı ana dönemleri hem sözlü hem de yazılı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Türk Edebiyatının Ana Dönemleri ve Özellikleri Nelerdir?

1) İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Dönemi

Haberin Devamı

Türklerin İslamiyet'ten önce ki eserlerini ortaya koyduğu bir dönemdir. Sözlü ve yazılı olmak üzere İslamiyet öncesi Türk edebiyatı dönemi iki ayrı başlıkta incelenmektedir. Türklerin ilk yazıyı kullanması dönemini kapsayan sözlü edebiyat dönemindeki eserler günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Özellikle bu dönemde ilk manzumeler uygulanmıştır. Yuğ, sığır ve şölen gibi dinsel törenler uygulanmıştır.

Bu dönemde destansı hikayeler de özellikle fazlaca anlatılmıştır. Kahramanlık konularında destanlardan yararlanılmıştır. Aşk ya da doğa konuları da koşuklarla anlatılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bu dönemde nazım birimleri ise dörtlükler halinde tercih edilmiştir. Yarım uyak temeli de benimsenmiştir. Bu dönemde aydın kimselere ise ozan denmiştir. Ozan kimseler toplumda büyücülük veya rahiplik işleri ile ilgilenmişlerdir. Ozanlar toplumda ki en üst mertebede yer alan insanlardan oluşmaktadır.

2) İslam'ın Kabul Edilişinden Sonraki Türk Edebiyatı Dönemi

Haberin Devamı

Türklerin İslam'ı benimsemesi ve kabul etmesi ile birlikte ortaya çıkan döneme denmektedir. Bu dönemde şiir destan sav sagu ve koşuk türlerinden pek çok eserlere yer verilmiştir. Türk edebiyatının İslam etkisi ile yazıldığı yazılı ve sözlü eserler bu dönemde fazladır. İslam etkisinde gelişen eserlerde bu dönemde Arapça ve Farsça kelimeler de eserlerde sıklıkla yer verilmiştir. İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı denilince akla ilk gelen edebiyatlar ise Halk edebiyatı ve Dian edebiyatı olarak bilinmektedir.

3) Batı Etkisinde Yetişen Türk Edebiyatı Dönemi

Fecr-i Ati, Milli Edebiyat, Tanzimat, Cumhuriyet ve Servet-i Fünun edebiyatı olarak bilinen edebiyat dönemidir. Bu dönemde Türk edebiyatı batı etkisinde gelişmiştir. 19. yüzyıldan sonra ortaya çıkmış olan bir dönemdir. Divan edebiyatında bu dönemde uzaklaşılmıştır.