24.07.2022 - 02:54 | Son Güncellenme:
Turan taktiği savaş esnasında saldır, geri çekil taktiği ile düşmana pusu kuran bir taktiktir. Hilal taktiği ya da kurt kapanı olarak da bilinir.
Turan Taktiği Nedir?
Turan taktiği hilal taktiği olarak da bilinmektedir. Ordu, savaş esnasında sağ, sol ve merkez olmak üzere üç kısımdan oluşurdu. Merkez kuvvetleri düşmana saldırmakta ve bir süre sonra da kaçar gibi geri çekilirlerdir. Bunu yaparken at üzerinde olurlar ve ok atarak savaşa devam ederlerdir. Bu sayede geri giden askerlerin peşinden giden düşman, geri çekilen ordunun sağ ve sol kol tarafından pusuya düşürülürdü. Çember içine alınan düşman askerleri bu sayede imha edilebilir ve savaş da kazanılabilirdi. Bu taktiğin adı turan ya da hilal taktiği olarak kabul edilir.
Nasıl Yapılırdı?
Turan taktiği için ordunun sağ, sol ve merkez olmak üzere üç konumda olması gerekmektedir. Düşman saldırıya geçtiği zaman merkez konumdaki askerler önce saldırıya geçip sonra geri çekilirler. Bu geri çekilme ile beraber düşman askerler peşlerinden giderken sağ ve sol merkez tarafından çember içine alınır ve düşman askerleri imha edilirler.
Turan Taktiği İlk Kim Kullanmıştır?
Turan taktiğinin ismi kurt kapanı ya da hilal taktiği olarak bilinir. Bu taktik düşmanı çevrelemek ve düşmanı yok etmek için kullanılan askeri bir taktiktir. Osmanlı devleti tarafından sıkça kullanılan turan taktiği birçok savaşın kazanılmasını sağlamıştır. Meydan savaşlarında daha çok tercih edilen turan taktiği sahte ricat ve pusu olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanırdı. Turan taktiği en iyi şekilde 1740'lı senelerde Nadir Şah ve Alp Arslan tarafından kullanılmıştır. Malazgirt savaşı sırasında Nadir Şah, Mohaç Meydan Muharebesi sırasında ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından kullanılmıştır.