01.04.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:
Bir tür, bir genetik mirası paylaşan, birbiriyle çiftleşebilen ve aynı zamanda verimli yavrular yaratabilen bir grup organizmadır.
Tür Tanımı ve Adları
Bilim adamları, tarih boyunca bir türün tanımını birkaç kez değiştirmişlerdir. Türler, bilim adamlarının hayvanları tanımlamak için kullandıkları en spesifik sınıflandırmalardan biridir. Bilim adamları, ortak isimler karmaşası olmadan hayvanları tanımlamak için bir iki terimli isimlendirme sistemi kullanırlar. Bu sistem, cinsi her zaman büyük harfle yazılan ilk isim olarak kullanır. Tür adı, her zaman küçük harf olan ikinci isimdir. Bu nedenle bazı hayvanlar Vulpes cinsindendir ve türlerinin adı vulpes'tir.
1700'lerde organizmaları sınıflandıran Linnaeus, sınıflandırmalarını çeşitli organizmaların fiziksel özellikleriyle sınırladı. Çoğu organizma, şaşırtıcı bir biçimde, doğru şekilde ilişkili olduğunu belirledi. Günümüzün modern genetik teknikleri bize hayvanlar arasındaki tarihsel ilişkileri çok daha ayrıntılı bir şekilde sunmaktadır.
Linnaeus 1700'lerin başında fili ilk sınıflandırdığında, sadece bir örnek gördü. Örnek, günümüzde bilinen fillerin en küçüğü olan fetal bir Asya fili idi. Linnaeus daha iyi bilmediği için türe Elephas maximus adını verdi. Günümüz bilim adamları, fili birkaç kez yeniden sınıflandırmak zorunda kaldılar. İlk ayrım, boyutları çok farklı olan Asya ve Afrika filleri arasındadır. Daha sonra bilim adamları, otlaklarda yaşayan filler ile Afrika'daki ormanlarda yaşayan filler arasında ayrım yapmak zorunda kaldı. Genetik, popülasyonların birbiriyle çiftleşmediğini ve üreme bariyeriyle ayrıldığını gösterdi.
Tür Örnekleri
Kutup Ayıları ve Boz Ayı
Çoğu zaman üremenin önündeki tek engel coğrafi veya hayvanların fiziksel konumuna bağlıdır. Bu değişirse, hayvanlar çiftleşebilir ve tek bir türe dönüşebilir. Bu şu anda kutup ayılarında ve boz ayılarda vahşi doğada görülüyor. İklimler değiştikçe kutup ayıları zorlanıyor ve farklı besin kaynaklarını kullanmaya başlaması gerekiyor. İklim değişikliği, boz ayıların yol boyunca kutup ayılarıyla karşılaşarak daha kuzeye gitmesine de izin veriyor. Önceden ayrılmış popülasyonların artık üreme şansı var ve melezlerine doğada karşılaşılıyor.
Köpekler ve Kurtlar
Köpekler ve kurtlar gibi diğer hayvanlar da teknik olarak hala aynı türdür. Aynı sayıda kromozoma sahip olmalarına ve teknik olarak üreyebilmelerine rağmen, evcil köpek, vahşi muadilinden uzun bir yol kat etti. Köpekler sadece daha sevimli ve yumuşak olmak için evrimleşmekle kalmadı, aynı zamanda insan sosyal ipuçlarına da uyum sağladı. Kurtlar çok farklı bir sosyal yapıda faaliyet gösteriyor. Bu nedenle, ikisinin gerçek dünyada üremesi pek olası değildir. Ancak, verimli yavrular oluşturabildikleri için bilim adamları onları aynı tür olarak görüyorlar.