03.04.2021 - 17:17 | Son Güncellenme:
Tıbbi aromatik bitkiler insanlarda ve hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılan bir bitki türüdür. Bunların kokulu olmasından dolayı da aromatik ifadesi almıştır.
Tıbbi Aromatik Bitkiler Hangileridir, Özellikleri Nelerdir?
1) Fesleğen
Tıbbi aromatik bitkiler olarak bilinen bir bitkidir. Fesleğen ballıbabagiller familyasına aittir. Fesleğen 20 ila 50 santimetre boyuna ulaşmaktadır. Bu bitki genellikle ılıman iklim kuşaklarını daha çok sever ve bu iklimde yetişir. Birçok ilaç üretiminde fesleğenden faydalanılmaktadır. Bundan dolayı ilaç sanayinde önemli bir yeri vardır.
2) Biberiye
Ballıbabagiller ailesinden olan bir bitkidir. Biberiye özellikle yağ haline getirilerek de bitkisel tedavide kullanılmaktadır. Sadece bitkisel tedavi de değil, parfüm ve şampuan yapımında da biberiye bitkisinden faydalanılır. Çatı görünümlü ve mor çiçekleri olan bir bitkidir. Akdeniz ikliminde yetişen biberiye bitkisi çiçeklerinden şurup da elde edilmektedir. İnsan sağlığına faydalı bir iki çenekli bitkidir.
3) Sumak
Türkiye'de en çok yetişen tıbbi bitkilerden bir tanesidir. Sumak bitkisi Doğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Çalı görünüme sahip olan sumak bitkisi ekşi bir tadı vardır. Uygun yöntemler kullanılarak sumak bitkisi sofra tuzu ile birlikte karıştırılır. Bu şekilde baharat elde edilir. Suma bitkisi Afrika'da başta olmak üzere ülkemizde de yetişmektedir. Pek çok türü olan bir bitkidir.
4) Sarımsak
Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak tıbbi ilaç sanayinde kullanılan insan sağlığına faydalı bir bitki türüdür. Hastalıklara karşı da etkili bir bitkidir. Sarımsak bitkisinin birçok türü bulunmaktadır. Özellikle Gıda aroması olduğundan dolayı sarımsak çok tercih edilir. Dünya genelinde en çok sarımsak üretimi Çin üzerinden yapılmaktadır.
5) Ihlamur
Ebegümecigiller familyasına ait olan bir bitkidir. Kuzey yarımkürede sıklıkla yetişmektedir. Dünya genelinde 40'tan fazla türü bulunmaktadır. Kokusu itibari ile hoş bir kokuya sahiptir. Sahil kenarlarında rahatça yetişmektedir. Kökleri ise derinlere inme eğilimindedir. Ihlamur iki çenekli bitki türleri arasındadır. Kış mevsiminde yapraklarını dökmeye başlarlar. Almaşık dizilişi ile yaprakları bulunmaktadır. Kulakçıkları ve yaprakları da erken dökülür.