EğitimTers Repo Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ters Repo Kim Tarafından Yapılır?

Ters Repo Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ters Repo Kim Tarafından Yapılır?

29.03.2021 - 15:02 | Son Güncellenme:

Repo terimi özellikle ekonomi piyasalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sebeple bankacılık işlemlerinde repo işlemlerinin önemi de oldukça fazladır. Bunun yanında ters repo terimi de sıklıkla kullanılan terimlerden bir tanesidir. Ters repo nedir, nasıl hesaplanır? Ters repo kim tarafından yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ters Repo Nedir, Nasıl Hesaplanır Ters Repo Kim Tarafından Yapılır

Repo terimi kısa dönemli olan menkul kıymetlerin bir dönem sonunda ilk satıcısının tekrar almasını öngören bir satış işlemine verilen isimdir. Bunun yanında ters repo da ekonomi de sıklıkla kullanılır. Bu sebeple bu terim ekonomi ile uğraşan kişilerce merak edilmektedir.

Ters Repo Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Repo işlemlerinde iki farklı taraf vardır. Bu taraflardan bir tanesi menkul kıymetlere sahip olan taraftır. Menkul kıymete sahip olan kişilerin yapmış olduğu işlemler repo olarak isimlendirilmektedir. Parası olan tarafın yaptığı işlemler ise ters repo olarak isimlendirilir.

Önceden belirlenmiş olan bir vade içerisinde önceden anlaşılan bir fiyattan menkul kıymetlerin geri satılması üzerine alınması işlemine verilen isimdir. Bu işlemler genellikle bir alıcı tarafından bir kurum adına yapılır.

Gecelik repolarda valör aynı gün içerisinde yapılır. Bu sebeple gecelik repolarda alıcılar ve satıcılar günlük bir taahhüt sözleşmesi gerçekleşir. Yani velör cuma günü ise gecelik reponun teslim edilmesi pazartesi günü yapılmalıdır.

Ters Repo Kim Tarafından Yapılır?

Ters repo işlemlerinde çoğunlukla piyasada geçici likiditenin fazla olması halinde merkez bankasının fazla likiditeyi geri çekmesi için yapılır.

Merkez Bankası, portföyde bulunan kıymetlerin açık piyasa işlemlerinin yapmaya yetkili olan kuruluşların ileri tarihlerde tekrar ödenmesi sözleşmesi dahilinde satmaktadır. Geri alım fiyatlarının belirlenmesi işlemi de, işlemin yapıldığı tarihte yapılmaktadır.

Ters repo işlemleri menkul kıymetlerin başlangıç valöründen satın alınması sonrasında bitiş valöründe tekrar satılması işlemidir. Ters repo işlemini gerçekleştirenler paranın kullanılmasını sağlayan tarafır. Geri satış taahhüdü ile menkul kıymetler tekrar alınmaktadır.