24.05.2021 - 01:12 | Son Güncellenme:
Zaman içerisinde tarih biliminin kapsamında yapılan araştırmalarda daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilmek için birçok yardımcı bilim ortaya çıkmıştır. Bunların başında çeşitli uygarlıkların nerede kurulduğunu ve kavimlerin nerede yaşadığını araştıran coğrafya bilimi gelir. Meskukat adıyla da bilinen Nümizmatik ve arkeoloji de tarihe yardımcı olan bilimler arasında yer alıyor.
Tarih Nedir?
Geçmiş toplumları siyasal, sosyal ve kültürel yönden inceleyen bilim dalına tarih denir. Bilim tarihi, felsefe tarihi ve dil tarihi gibi birçok türü bulunan bu bilim, gözlem ve deney yapılamayan tek bilimdir. Çünkü incelenen olayların tamamı, geçmiş çağlarda yaşanmıştır.
Tarih TDK Sözlük Anlamı Nedir?
TDK'ya göre tarih kelimesinin sözlük anlamı, geçmiş zamanlarda yaşamış olan milletlerin ve tarihi şahsiyetlerin yaşadıklarını araştıran bilim dalıdır.
Tarih Biliminin Konusu Nedir?
Tarih bilimi, geçmiş zamanlarda yaşanmış olayları neden - sonuç ilişkisi ile birlikte inceler. Örneğin Osmanlı Devletinin yıkılış nedenleri ya da Aydınlanma Çağında yapılan buluşlar tarih biliminin konuları arasında yer alır.
Bunun dışında göç, savaş, kıtlık gibi toplumsal hayatı derinden etkileyen olaylar da resmi tarihi belgeler eşliğinde incelenir. Tarih bilimi, geçmişten ders çıkarmamızı ve günümüzde gerçekleşen olayları geçmişteki hadiselerle mukayese etmemizi sağlar. Tarihe yön vermiş şahsiyetlerin hayatlarını inceleyen tarihçiler, bu kişiler hakkında az bilinen gerçekleri kanıtlarıyla birlikte ortaya çıkarır.