21.05.2021 - 03:43 | Son Güncellenme:
Sümük her insanın grip nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarında artış gösteren bir vücut artığı olarak bilinmektedir. Burun içinde oluşarak dışarı çıkmakta ve görüntü olarak da rahatsızlık vermektedir.
Sümük Nasıl Oluşur?
Sümük aslında insan vücudunda bulunan mukusun dışarı çıkmış halidir. Kaynağı mukus zarının bulunduğu akciğerler burun ve sindirim sisteminden oluşmaktadır. İnsan vücudu günlük olarak 1 ile 1.5 litre mukus üretmektedir. Vücut sağlığı üzerine yapılan araştırmalarda mukusun insan bedeninde motor içerisindeki yağa benzetildiği görülmektedir. Tıpkı bir motor yağsız kısa zamanda fonksiyonlarını yerine getiremediğinden insan vücudu da mukus yardımıyla bakterileri öldürmekte ve mikropları uzaklaştırmaktadır.
Sümük Neden Oluşur? Oluşmazsa Ne Olur?
Sümük mukustan oluşmaktadır. Mukus ise içeriğinde birden çok madde bulunduran su, musin ana proteinleri olan bir sıvıdır. Mukusun içerisinde epitel hücreleri, proteinler ve lökositler bulunması vücudun savunması için önemli bir kalkan görevini mukusa vermektedir. Mukus içeriğinde bulunan özel maddeler sayesinde vücudun dışarıdan gelen mikroplara savunmasını güçlendirerek mikropları öldürüp dışarı atmasına yardımcı bir maddedir.
Mukus yani sümük insan bedeninde iyi yağlanmış motor benzeri sağlıklı olmaya yardımcı olmaktadır. Mukusun yokluğu ise vücudun savunmasında eksiklikler oluşturmakta bağışıklığın zayıflamasına ortam hazırlamaktadır. Vücut dışarıdan bir etki almadan kendi içerisinde mukus yani sümüğü üreterek temizliğe yardımcı olmaktadır. Mukusun burundan atılan ve akciğerler den başlayarak burun ile bronşları temizleyen bölümü sümük olarak olması gereken bir maddedir.