SözlükŞarkı Nedir, Kökeni Nedir? Edebiyatta Şarkı Özellikleri Nelerdir?

Şarkı Nedir, Kökeni Nedir? Edebiyatta Şarkı Özellikleri Nelerdir?

30.06.2022 - 03:46 | Son Güncellenme:

Şarkı, divan edebiyatında bestelenmek için yazılan ve uygun ölçülerle kaleme alınan ve genellikle dört mısralık bentlerden meydana gelen bir nazım şeklidir. Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan türkü, halk edebiyatına ait olan bir nazım şeklidir. Genellikle dörtlük şeklinde yazılan türkülerin ise, kökeni 9. yüzyıla kadar dayanır. Şarkı nedir, kökeni nedir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Şarkı Nedir, Kökeni Nedir Edebiyatta Şarkı Özellikleri Nelerdir


Türkülerin önemli bir kısmı güfte ve nağmelerden de meydana gelir. Güftesi bulunmayan sözsüz türküler ise, enstrümantal olacak bir şekilde tanımlanır.

Şarkı Nedir?

Şarkı, Divan şiirinde bestelenmek üzere yazılan uygun ölçü kalıpları ile yazılan ve genellikle 4 dizelik bendlerden meydana gelen bir nazım birimidir. Kafiye düzeni ise; x: değişken ve aa xa şeklinde bilinir. Türk Edebiyatında bestelenmek için yazılan milli bir nazım şeklidir. Aynı zamanda halk edebiyatındaki türkünün de karşılığıdır.

Şarkı Kökeni Nedir?

Şarkının kelimesi Arapça kökenlidir. Şarkının kökeni ise divan edebiyatına dayanır. Aruz ölçüsünün her kalıbı şarkılarda kullanılır. Dörtlüklerden meydana gelen musammat da denir. Bu da murabbaya benzer. 5 ya da 6 dizelik çeşitli bendlerden meydana gelir. Üçüncü dizeye ise meyan, dördüncü dizeye de nakarat ismi verilir. Aşk, ayrılık, sevgili, içki ve eğlence konularında sıkça yazılır. Divan edebiyatının ilk şarkı yazarı ise, Nail-i Kadim olarak da bilinir. Lale Devrindeki en önemli temsilcisi de Nedim dir.

Şarkı, Türkler tarafından Divan edebiyatına kazandırılmış olan ve bestelenmek için dörtlükler halinde yazılan bir nazım biçimidir. Bestelenmek için yazıldığı için dili oldukça sadedir.

Edebiyatta Şarkı Özellikleri Nelerdir?

Uyak düzeni ise, ‘abab, cccb, dddb…” şeklinde bilinir. Halk edebiyatındaki türkünün karşılığı olarak bilinen şarkı ise, genellikle 3-5 dörtlükten meydana gelir. İlk dörtlüğün son dizesi de diğer dörtlüklerde de tekrar eder yani nakarat olarak bilinir. Şarkılarda ise daha çok aşk ve güzellik konuları işlenir.

 

Yazarlar