SözlükEtabli Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Etabli Sorunu Nedir?

Etabli Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Etabli Sorunu Nedir?

29.08.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:

Etabli, iki devlet arasında yaşanan sorunun adı olarak anılmaktadır. Tarihte yaşanan olaylar gündeme gelmesi ile birlikte etabli kavramı önem kazanmaktadır. Peki, etabli ne demek? Etabli TDK sözlük anlamı nedir? Etabli sorunu nedir, sizler için bütün merak edilenleri derledik.

Etabli Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Etabli Sorunu Nedir

Etabli kelimesinin yerleşmiş ve sakin anlamları bulunmaktadır. Rumlar ve Batı Trakya'daki Türkler için etabli kelimesi kullanılmaktadır. 1923 yılında Türk ve Yunanlar arasında yaşanan anlaşmazlığa etabli adı verilmektedir. Etabli kelimesi Fransızcadan gelmekte olup Lozan Antlaşması kaynaklı çıkan sorunu ifade etmektedir.

Haberin Devamı

Etabli Ne Demek?

Etabli kelimesinin Türkçe anlamı yerleşmiş, sakin olmaktadır. Türk ve Yunan Ahaline İlişkin Sözleşme'nin nasıl uygulanacağına dair Türk ve Yunan devleti arasında çıkan sorunu anlatmaktadır. İki devlet arasında yaşanan değişim sorunu, Atina Antlaşması ile çözüme kavuşturulmuş bulunmaktadır. 

Etabli TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Etabli kelimesinin TDK sözlük anlamına bakıldığında, yerleşiklik ve oturma anlamlarına geldiği görülmektedir. Bir bölgedeki nüfusun yaşadığı yöreye ne zaman yerleştiği ve ne zamandan beri orayı yurt edindiği ile ilgili bir terim olarak kabul edilmektedir.

Etabli Sorunu Nedir?

Belirli bir bölgedeki etabli olan nüfus, mübadele kapsamında tutulmuştur. Mübadeleye tabi olacak olanları belirlemek için etabli kavramı kullanılmıştır. Lozan Konferansı'nda etabli kavramı tekrar gündeme gelmiş olup belirlenen bölgelerdeki etabli olanların mübadeleden ayrı tutulacağına karar verilmiştir. İstanbul'da sakin olan Rumların ve Batı Trakya'da sakin olan Türklerin hangi tarihten itibaren yerleşik sayılacağı fikir ayrılıklarına neden olduğundan, etabli sorunu ortaya çıkmıştır.

Yazarlar