SözlükDogmatizm Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Dogma Örnekleri Nelerdir?

Dogmatizm Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Dogma Örnekleri Nelerdir?

02.06.2022 - 14:37 | Son Güncellenme:

Dogmatizm kelime olarak felsefe terimi olarak tanımlamaktadır. Dogmatizm bir öğreti ve değiştirilmesi mümkün olmayan mutlak ve olduğu gibi uygulanması gereken öğreti zinciri olarak tanımlanır. Dogmatik fikirler tartışmaya veya eleştirilmeye, fikir vermeye veya almaya kesinlikle açık değildir. Kurallar olduğu gibi kabul edilmeli ve uygulanmalıdır. Dünyayı meydana getiren bir yaratıcı tarafından kurallar belirlenmiş ve insanlar tarafından mutlaka uygulanması istenmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dogmatizm Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Dogma Örnekleri Nelerdir

Dogmatik kurallar mutlak inanç ile ortaya çıkan felsefi bir akım hatta bazı felsefe öğretisine göre din Dogmatik kurallar ile inançlara yansıması zorunludur görüşünü savunmaktadır.

Haberin Devamı

 Dogmatizm Ne Demek?

 Dogmatik, kelime anlamı olarak mutlak unsur anlamına gelmektedir. Felsefe tarihi Dogmatik unsurların meydana gelmesi ile tanımlanmıştır. Özellikle skolastik temel fikirleri barındırmaktadır.

 Filozoflar bu anlamda 2 gruba ayrılmıştır. Bazı filozoflar insanların çeşitli düşüncelere sahip olmasını bir özgürlük olarak kabul ederken Dogmatik Filozofların kayıtsız şartsız oluşturulan kuralların doğruluğunu kabul etmesi zorunlu anlayışını savunmaktadır.

 Dogmatizm TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Dogmatik kelime anlamı bakımından Fransızca dilinden dilimize girmiştir. Dogmatik TDK ya göre unsurları temelde zaten belirlenmiş, değişmesi söz konusu olmayan deney veya teste tabii tutulamayan fikirler topluluğunun savunulması, mutlak görüş anlamını içermektedir.

Haberin Devamı

 Dogma Örnekleri Nelerdir?

 Dogma öğretisine ait örneklere detaylı olarak bakılacak olursa özellikle ortaçağ döneminde yaygın olarak savunulan fikirler topluluğu olarak görünmektedir. Örneğin kadının uğursuz olması Kadın gören kişinin lanetleneceği veya ateşin insanı yakmadığına inanmak fakat yanıyorsa o kişinin kötü insan olması sebebiyle gerçekleşmesi gibi örnekler çoğaltılabilmektedir. Toplum içerisinde genel kabul görmüş fikirler örneklenirse, Baykuşun gören kişinin lanetlenmiş olduğu, Cahiliye devrinde doğan kız çocuklarının canlı canlı gömülmesi, Ortaçağ karanlık Avrupa döneminde siyah ten uğursuzluğu yine kölelerin insan olarak görülmemesi, Tarlada kısır kadının çalıştırılmaması Çünkü toprağın bereketi kaçar görüşü savunulmaktadır.