SözlükCnc Ne Demek, Açılımı Nedir? Cnc Makineler Ne İşe Yarar?

Cnc Ne Demek, Açılımı Nedir? Cnc Makineler Ne İşe Yarar?

02.09.2022 - 14:04 | Son Güncellenme:

CNC, İngilizce Computer Numeric Control kavramının kısaltması olarak kullanılmaktadır. İnsan gücü gerektiren işleri seri hale getirmek ve kolaylaştırmak için tasarlanan torna tezgahı türüne CNC denilmektedir. CNC ne demek? CNC açılımı nedir? CNC makineler ne işe yarar, sizler için ayrıntılarıyla birlikte derledik.

Cnc Ne Demek, Açılımı Nedir Cnc Makineler Ne İşe Yarar

 CNC, Türkçede ''Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrol'' olarak adlandırılmaktadır. Takım tezgahlarının sayısal komutlarla bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesini sağlamaktadır. CNC torna tezgahları, iş parçalarını belirlenen ölçü, ilerleme ve devir ile seri bir şekilde üretimine katkıda bulunmaktadır. Tarım, makine ve otomotiv sektörlerinde CNC sıklıkla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 CNC Ne Demek?

 CNC, yaygın olarak fabrikalarda kullanılan tezgahlar olmaktadır. İnsan gücünü arka plana atan ve seri üretimin yolunu tamamen açan CNC, çok sayıda fabrika tarafından talep görmektedir. Bundan dolayı CNC operatörleri yetiştirilmektedir. 

 CNC Açılımı Nedir?

 CNC İngilizce açılımı ''Computer Numeric Control''ken, Türkçe açılımı ''Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrol'' olmaktadır. Bilgisayar sayımlı yönetim şeklini ifade eden CNC için simülasyon veya imalat programları gerekmektedir. Testi başarı ile geçen NC dosyaları, CNC takım tezgahlarına aktarılmaktadır.

 CNC Makineler Ne İşe Yarar?

 CNC zaman kaybını ortadan kaldırmakta olup üretimi çoğaltmaktadır. CNC tezgahların çalışma tempoları her zaman yüksek olmaktadır. Her türlü emek ve elektrik sarfiyatı asgari düzeye indirilmektedir. Üretim sırasında çalışan kişiden kaynaklanacak olan kişisel hata payı ortadan kaldırılmaktadır. Parça üzerinde yapılacak değişiklikler, programın ilgili bölümünde hızlıca yapılabilmektedir.