EğitimSkleroderma Nedir, Neden Olur? Skleroderma Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skleroderma Nedir, Neden Olur? Skleroderma Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

21.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:

Toplumumuzda deri ve vücudu etkileyecek farklı pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan bir tanesi de skleroderme hastalığıdır. Günümüzde en sık araştırılan hastalıklardan birisi olan skleroderme pek çok kişide de görülebilmektedir. Peki skleroderma nedir, neden olur? Skleroderma belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere skleroderma hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Skleroderma Nedir, Neden Olur Skleroderma Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Skleroderma günümüzde pek çok kişide görülebilen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın çoğu kadınlarda görülmekte ve tedavisi bulunan bir hastalıktır.

Skleroderma Nedir?

Deri ve vücudun diğer organlarını etkileyen sistemik otoimmün hastalıklarından birisi skleroderma hastalığıdır. Diğer otoimmüm hastalıklarda olduğu gibi skleroderma hastalığında da vücudun bağışıklık sisteminin anormal hareketi sonucunda gelişen bir romatizmal hastalıklardan birisidir.

Bu hastalıkta bulunan ana bulgu cildin kalınlaşması ve gergin olmasıdır. Ayrıca skleroderma hastalığında sadece ciltte değil böbrek, kalp, akciğer ve bağırsak sistemi gibi vücudun pek çok bölgesinde inflamasyona neden olmaktadır.

Skleroderma Neden Olur?

Günümüzde sık rastlanılan skleroderma hastalığının nedeni bilinememektedir. Fakat bazı araştırmalara göre skleroderma hastalığına neden çevresel faktörler ve genetik faktörler olduğu belirtilmiştir.

Skleroderma Belirtileri Nelerdir?

Skleroderma rahatsızlığının vücutta bazı belirtileri bulunmaktadır. B belirtiler şunlardır:

- Cilt üzerinde kalınlaşma ve sertleşmeler yaşanması ve derinin gergin ve parlak bir hal alması
- El, yüz ve tırnak çevresinde genişlemiş olan kırmızı kan damarlarının görülmesi
- Deri altında kalsiyum birikimi
- Böbrek damarlarının tutulumu ile birlikte yüksek tansiyon
- Mide ve yemek borusunda yanma
- Nefes darlığı ve eklem ağrısı

Skleroderma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde skleroderma hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamaktadır. Bu hastalık uzun yıllar kalabildiği gibi ilerleme ihtimali de bulunmaktadır. Erten tanı ve belirtilere yönelik hastalarda erken organ tutulumlarına yönelik takip ve tedavi hastalığın durumuna göre değişmektedir. Özellikler bu hastalıkta ciltteki kana bozukluklarına bağlı yaraları ve akciğer tutulumları önlemek için erken tanı çok önemlidir.