31.05.2021 - 03:31 | Son Güncellenme:
Sintigrafi, minimal düzeyde vücuda verilen radyoaktif bir madde aracılığıyla doku ve organlarda olası bir hasarın veya nüksün tespiti için kullanılan nükleer tıp tetkikidir. Sintigrafik taramalar erken tanı ve tedavi için öncelikli olarak başvurulan incelemelerden bir tanesidir.
Sintigrafi Nedir?
Nükleer tıp alanında doku ve organ görüntülemesi için yapılan sintigrafi incelemesi düşük dozlu radyoaktif madde ve bazı radyofarmasötikler yardımıyla tarama işlemidir. Genellikle vücudun hemen hemen her organındaki sistem fonksiyonlarının görüntülenmesini mümkün kılması yönünden kapsamlı incelemeler için tercih edilmektedir. Çekim sırasında vücuttan yayılım gösteren radyoaktif enerji gama kameralar tespit edilip tarafından görüntüler haline getirilmektedir.
Sintigrafi en çok endokrinoloji, gastointestinal sistem, enfeksiyonlar, genitoürüner sistem, kardiyovasküler sistem, kas-iskelet sistemi, santral sinir sistemi, pulmoner sistem, onkoloji gibi alanlarda başvurulan bir tetkiktir. Vücut yapılarının anatomisi, işlevi ve dokularda olası bir bozukluk hakkında detaylı bilgi vermeyi mümkün kılmakta, tedavide erken tanı için yol gösterici olmaktadır.
Sintigrafi Nasıl Çekilir?
Çekim nükleer tıp alanında uzman bir teknisyen tarafından yapılır. Çekime özel olarak giyilen önlüğün ardından vücutta bulunan metalik eşyalar çıkarılır. Tetkikin yapılacağı masaya uzanılır veya uygun pozisyon alınır.
İlgili teknisyen ağız, damar veya nefes yolu ile radyofarmasötiklerin verilim işlemini gerçekleştirir. İlgili ilacın vücutta yayılması beklenir. Hasta bu süre içerisinde kıpırdamamalı ve hareketsiz durmalıdır. İlacın yayılmasından sonra gama kameralar çekim işlemine başlar. Çekimin tamamlanmasından sonra işlem sona erer.
Sintigrafi Ne Kadar Sürer?
Sintigrafinin süresi çekim yapılacak alana göre değişebilir. Radyoaktif amaçlı kullanılan madde vücutta ne kadar sürede etki gösterir ve çekimin yapılacağı doku veya organ ne kadarlık bir genişliğe sahip olursa sintigrafi işlemi de o kadar sürede tamamlanmaktadır.
Genellikle kemik sintigrafileri ve kalp sintigrafilerinde 2-3 saatlik bir zaman diliminden söz edilebilir. Kalp sintigrafileri genellikle yarım saat içerisinde tamamlanır. Bazı özel çekimler (galyum gibi) 24 ile 48 saat arasında değişen çekim süreleri içerebilir. Kimi durumlarda da hastadan bir gün içerisinde iki ayrı zaman diliminde sintigrafi çekiminin gerekli olduğu pozisyonlar da oluşabilir.