EğitimSilindirin Yüzey Alanı Nedir? Formülleri Ve Hesaplama Yöntemleri

Silindirin Yüzey Alanı Nedir? Formülleri Ve Hesaplama Yöntemleri

22.03.2022 - 16:42 | Son Güncellenme:

Yüzey alanı hesaplamaları özellikle geometri alanında oldukça fazla karşılaşılan işlemler arasında yer almaktadır. Yüzey alanı formülünün bilinmesi gereken geometrik şekillerden birisi de silindir olarak ifade edilebilir. Bu yüzden silindirin yüzey alanını bulabilmek için formülleri de öğrenilmek istenmektedir. Silindirin yüzey alanı nedir? Formülleri ve hesaplama yöntemleri ne şekildedir detayları ile derledik.

Silindirin Yüzey Alanı Nedir Formülleri Ve Hesaplama Yöntemleri

Silindirin yüzey alanını hesaplamak için formül kullanılması gerekmektedir. Silindirin yüzey alanı denildiği zaman aslında silindirin tamamının alanını ifade etmek istemektedir. Silindirin açınımının ise 2 tane daire ve 1 tane dikdörtgen olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır.

Silindirin Yüzey Alanı Nedir?

Silindirin yüzey alanının bulunması için öncelikli olarak taban alanının bulunması ve hemen ardından ise iki ile çarpılması gerekmektedir. Ardından ise silindirin yanal alanının hesaplanması gerekmektedir. Sonrasında ise çıkan alanların toplanması gerekmektedir. Bu şekilde ise silindirin yüzey alanını bulmak mümkün olmaktadır. Silindirin açınımı düşünüldüğü zaman bir silindir; üst taban, alt taban ve yanal alandan meydana gelmektedir. Yüzey alanı hesabı ise formül kullanılarak kolaylıkla çözülebilir.

Formülleri ve Hesaplama Yöntemleri

Silindirin yüzey alanını hesaplamak için formüllerin kullanıldığını söylemek mümkündür. Silindirin yüzey alanı formülü silindirin yüzey alanı = silindirin yanal alanı + silindirin (üst ve alt 2 tane) taban alanı demektir. Silindirin yanal yüzeyinin bir dikdörtgenden oluştuğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Silindirin yanal alanı= 2πrh

Silindirin alan formülü 2 π.r2+ 2πrh

Silindirin tüm alanı= 2 π.r2+ 2πrh

Silindirin formüllerini kullanarak istenilen alanı hesaplamak mümkün olabilmektedir. Silindirin yüzey alanını hesaplamak için ise silindirin yanal alanı + silindirin (üst ve alt 2 tane) taban alanı şeklinde hesaplanması gerekmektedir. İstenilen bilgilerin formüle yazılması ile silindirin yüzey alanının kolay bir şekilde hesaplanması da mümkün olmaktadır.