05.04.2023 - 14:12 | Son Güncellenme:
Erkek çocukları ile beraber,1561 senesinde Kazvin'de öldürülen, Şehzade Bayezid'in doğum, ölüm ve tüm yaşamı detayı bir şekilde anlatılmaktadır.
Şehzade Bayezid Kimdir?
Şehzade Bayezid,1525 ya da1526 senesinde doğan; I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan 3. şehzadesidir. Kütahya- Konya- Karaman sancak beyliklerinde görev yapmıştır.
Şehzade Bayezid'in Hayat?
1525 ya da 1526 senesinden İstanbul’da doğdu. Babası Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman ve annesi de Hürrem Sultan’dır. 1539 senesinde erkek kardeşi olan Şehzade Cihangir'le birlikte sünneti yapıldı. 1543 senesinde Macaristan seferine gitti. 1546 senesinde de Karaman sancak beyliğinde görev aldı. 1548 yılında da 2. İran seferine çıkan, babasını abi olan Şehzade Mustafa ile birlikte Akşehir’de karşılamıştır.
Kanuni, 1553 senesinde Nahçıvan Seferi’ne çıkarken Şehzade Bayezid’i tahtı muhafaza etmesi için Edirne’ye göndermiştir. Ordu seferine çıkacakken, Konya şehrinde Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasından sonra ve kardeşi Şehzade Cihangir’in hastalanıp, Halep’te ölmesi üzerine Şehzade Bayezid, tahtın 2 varisinden birisi oldu. Başka bir varis de ağabeyi Şehzade Selim olmaktaydı.
Fakat abisi Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra ortaya çıkan Düzmece Mustafa ayaklanmasında, isyanı batıramaması, hatta kendinin çıkardığına dair söylentiler nedeni ile Kütahya 'ya gönderildi. Annesi Hürrem Sultan'ın ölümünden sonra korumasız kalan Şehzade Bayezid, kendine asker toplamış ve taht mücadelesine koyulmuştur.
Kardeşi Selim ile birleştiği duyulan Şehzade Bayezid, babası tarafından Amasya'ya gönderilmiştir. Babası tarafından affı ret edilen Bayezid, Safevilere sığınmıştır. Safevilere sığınan Şehzade Bayezid, babasının yapmış olduğu anlaşma neticesinde 25 Eylül 1561 tarihinde önce kendisi sonra da oğulları katledilmiştir. Şehzade ve oğullarının cenazeleri de Siva'a getirilmiştir.
Bayezid olayı sonrasında da yeniçerilerin Anadolu'da muhafız olması ve şehzadelerden de sadece en büyüğüne sancağın verilmesi şeklinde idari değişiklikler olmuştur. Bu şekilde hem doğumu hem ölümü ile bir devir kapatıp, bir devri açmıştır.