EğitimPv = Nrt Formülü Ne İşe Yarar, Neden Kullanılır?

Pv = Nrt Formülü Ne İşe Yarar, Neden Kullanılır?

07.06.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

İdeal gaz formülü Pv = nRT şekline gösterilir. Bu formül sayısal derslerin içerisinde sıklıkla karşımıza çıkabilen formüllerden bir tanesidir. İdeal Gaz Kanunu, resmi olan denklemlerden birisidir. Yasa, ideal oaln bir gazın davranışını tanımlamış olsa da, denklem pek çok şartta gerçek gazlara da uygulanabilir. İdeal gaz formülünün kapsamını sizler için derledik.

Pv = Nrt Formülü Ne İşe Yarar, Neden Kullanılır

İdeal gaz yasası, yalnızca teoride olan ideal gazların mevcut durumları konusunda denklemler sağlamakta olan bir yasayı ifade eder. Belli bir miktardaki gazın durumu sıcaklığına, hacmine ve basıncına göre belli bir şekil alır. İdeal gaz sabiti R ile gösterilir ve kullanılacak olan birimlere göre değişir.

Haberin Devamı

İdeal Gaz Formülünün Anlamı Nedir?

İdeal gaz yasası şöyle ifade edilebilir:

Pv = nRT İfadesinin tanımı şu şekildedir:

P: Atmosferler üzerindeki mutlak basınç

v: Hacim

n: Gaz parçalarının sayısı

R: Evrensel gaz sabiti

T: Kelvin cinsinden olan sıcaklık

İdeal Gaz Formülü Ne İşe Yarar?

İdeal gaz, moleküllerin kendi hacimlerinin moleküllerin serbest bir biçimde dolaştıkları bütün hacim oranı çok küçük şekildeki moleküllerinin arasında itme ve çekme kuvvetlerinin bulunmadığı, moleküller arası çarpışmaların ise esnek olduğu önemli bir gaz modelidir. Gerçek duruma bakıldığında, hiçbir gaz ideal olmamaktadır. Ancak çoğu gaz çeşidi düşük basınçta ve yüksek düzeydeki sıcaklıklarda ideal olan gaz modeline uyar. İdeal gaz tanımının oluşturulması ve kabul edilmesi gazlar ile ilgili esas denklemlerin oluşturulabilmesi ve matematiksel bir formülasyona gidilebilmesi amacı ile yapılmıştır. Bu formül temel olarak formülasyonu gerçekleştirebilmeye yarar.