24.02.2021 - 14:52 | Son Güncellenme:
Psikomotor kelimesi, bir tür gelişimi ifade etmektedir. Psikomotor becerilerinin gelişmesi de son derece önemlidir. Bu yüzden de küçük çocukların gelişimi açısından psikomotor becerilerini geliştirecek olan etkinlikler sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Psikomotor Nedir?
Psikomotor becerileri, kişinin fiziksel gelişimi ile merkezi sinir sistemi gelişiminin orantılı bir şekilde ilerlemesi ve gelişim göstermesi olarak ifade edilmektedir. Psikomotor becerilerinin kazanılmasına bağlı olarak organizmalar da isteme bağlı olarak hareketlilik kazanır. Psikomotor becerilerinin gelişmesi için erken yaştan itibaren bazı etkinlikler ile desteklenilmesi gerekmektedir.
Psikomotor Alan Basamakları Nelerdir?
Psikomotor alan basamakları yedi farklı başlık altında incelenmektedir. Bu basamaklar; algılama, duruma uydurma, yaratma, kurulma, kılavuzluk yapma, beceri haline getirme ve mekanikleşme olarak sayılabilir. Psikomotor alan basamaklarını bulan kişi ise Grobman olarak bilinmektedir.
Algılama basamağında duyu organlarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Duruma uydurma, karşılaşılan farklı durumlarda uyum sağlama becerisinin sağlanmasıdır. Yaratma basamağında, özgün davranışların gelişmesi hedeflenmektedir. Kurulma aşamasında ise vücudun istenilen eylemi gerçekleştirmek için uygun hale gelmesi hedeflenmektedir.
Kılavuzluk yapma basamağında gösterilerek yapılma söz konusudur. Beceri haline getirme de ise bir davranışın pratik bir şekilde yapılmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Son olarak mekanikleşme basamağında ise hiç kimseden yardım almadan istenilen davranışın yapılma becerisinin kazanılmasını ifade etmektedir. Psikomotor becerilerinin gelişiminde psikomotor alan basamaklarını önemi son derece yüksektir. Psikomotor gelişimi kişinin yaşantısı boyunca sürekli olarak devam eden bir süreç olarak ifade edilir.