13.05.2021 - 21:52 | Son Güncellenme:
Kümelerin kendi içinde farklı alt kolları bulunur. Öz alt küme de bunlardan bir tanesidir. Öğrenciler tarafından çok karıştırılan bir konudur. Bu nedenle dikkatli bir şekilde öğrenilmeli ve öğrenme aşamasından sonra bol bol tekrar yapılarak konu ile alakalı sorular çözülmelidir.
Öz Alt Küme Nedir?
Farklı nesneler bir araya getirilerek oluşturulan gruplar küme olarak ifade edilmektedir. Bu nesneler bulundukları kümenin elemanı olarak ifade edilmektedir. Her kümenin isimlendirilmesi gerekir. Bu isimlendirme büyük harfler ile yapılır. Küme elemanları ise genelde küçük harfler ile gösterilir.
Kümeleri 3 farklı şekilde göstermek mümkündür. Bunlar;
Ortak özellik
Liste
Venn Şeması şeklinde olmaktadır.
Bir eleman küme içerisine bir defa yazılabilir.
İki küme içerisinden biri diğerinin elemanı ise bu küme öz alt küme olarak isimlendirilmektedir. Boş kümeler elemanı olmayan kümelere verilen isimdir. Boş küme, her kümenin bir alt kümesi olarak ifade edilir. Bunun yanında kümelerin kendisi de bir alt küme olarak ifade edilebilir. Küme elemanları liste yönteminde parantez içerisinde yazılmaktadır. Her elemandan sonra virgül konularak diğer elemanın yazılması gerekir. Küme parantezi { } şeklinde gösterilir. Örneğin bir B kümesinin eleman sayısı 7 olsun, eleman sayısını gösterirken s(B)=7 şeklinde yazılır.
Öz Alt Küme Nasıl Bulunur ve Hesaplanır?
Öz alt kümelerin bulunması için bir formül vardır. Bu formülün bilinmesi soruların çözülmesi açısından çok önemlidir. Öz alt kümeler 2n-1 formülünden bulunur.
Öz alt küme, kümenin kendisinin dışında kalan tüm alt kümelerinin genel ismidir.