EğitimOpengl Nedir, Ne İşe Yarar? Opengl Nerelerde Kullanılır?

Opengl Nedir, Ne İşe Yarar? Opengl Nerelerde Kullanılır?

15.03.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:

Dijital grafiklerin ve oyun tasarımlarının yapıldığı bir takım ara birimler ve platformlar bulunmaktadır. Bu ara birimler birçok uygulama ve yazılımlarda kullanılmaktadır. Bu kapsamda işlevini sürdüren birimlerden bir tanesi de OpenGL isimli platformdur. Kullanıcılar bu platformun kullanım alanını ve işlevlerini merak etmektedir. Peki OpenGL, hangi işletim sistemlerince desteklenen bir platformdur? Bu platformun değişik sürümleri var mıdır? İşte detaylar.

Opengl Nedir, Ne İşe Yarar Opengl Nerelerde Kullanılır

Open Graphics Library ifadesi, OpenGL platformunun İngilizce ismidir. Türk diline çevrilmesi ise açık grafik kütüphanesi olarak tanımlanmaktadır. Platform 1992 yılında faaliyetine başlamış olup, şuanda kullanılan 4.6 versiyonları bulunmaktadır.

OpenGL Nedir? Ne İşe Yarar?

OpenGL bir dijital grafik üretimi ve tasarımı yapan platformdur. Ekrana üç boyutlu grafikler hazırlamak için kullanılan sistemdir. Ücretsiz olarak kullanılabilen grafik uygulamalarını geliştirebilen ara birimlerdir.

OpenGL Nerelerde Kullanılır?

Hem bilgisayar, hem notebook, hem de oyun cihazlarında kullanılmakta ve desteklenmektedir. Windows, MacOS, Linux gibi işletim sistemlerinde kullanılırken, oyun konsollarında da rastlanmaktadır. Ayrıca ekran kartları tarafından desteklenmektedir. Bilimsel araştırmalar ile deneysel araçlarda en yaygın kullanılan ara birimdir.