EğitimOp Art (Optik Sanat) Nedir, Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Op Art (Optik Sanat) Nedir, Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

14.02.2022 - 16:29 | Son Güncellenme:

Sanatçılar yüzyıllardır algının doğası, optik etkiler ve yanılsamalar ile ilgilenmişlerdir. Tarihten veya edebiyattan alınan temalar kadar, genellikle sanatın merkezi bir ilgi alanı olmuştur. Ancak 1950'lerde teknoloji ve psikolojideki yeni çıkarlarla bağlantılı bu meşguliyetler bir harekete dönüştü. Peki, Op Art nedir tüm detayları ile derledik.

Op Art (Optik Sanat) Nedir, Nasıl Yapılır Özellikleri Nelerdir

 Optik sanat olarak da bilinen Op Art, optik illüzyonların kullanılmasıyla ilgili görsel bir sanattır.

Haberin Devamı

 Op Art (Optik Sanat) Nedir?

 Op Art, tekrar eden basit formlar ve ritmik desenler, titreşen renk kombinasyonları, hareli desenler ve ön plan-arka plan karışıklığı gibi görsel efektlerin kullanımı yoluyla optik duyuları araştıran bir geometrik soyut sanat biçimi olan optik sanatın kısaltmasıdır. Op Art, diğer pek çok sanat akımından gerçekten benzersiz olan sanat akımlarından biridir. Bunun nedeni, Op Art'ın genellikle kolayca tanınabilmesidir.

 Sanat, izleyicilere nesnelerin gerçekte olduğundan daha büyük, daha küçük, daha yakın veya daha uzak olduğu izlenimini verecektir. Op Art'ın izleyicisi, sanatın hareket ettiği izlenimine sahip olacak veya gizli görüntüler, yanıp sönen bir his görebilir veya sanatın titrediğini, şiştiğini veya eğrildiğini hissedebilir.

Haberin Devamı

 Op Art Nasıl Yapılır?

 Op veya Optik sanat, gözü karıştıran ve heyecanlandıran efektler üretmek için tipik olarak ön plan ve arka planın keskin bir kontrastından oluşan soyut desenler kullanır. genellikle maksimum kontrast için siyah beyazdır. Op Art'ın ana unsurları, insan gözünün gördüğü optik illüzyonla ilgilidir. Geometrik soyut sanat olarak da bilinir. Op art sanatçıları, şekil ve rengin sistematik ve hassas manipülasyonunu kullanarak optik illüzyon tekniklerini kullanırlar.

 Op Art Özellikleri Nelerdir?

 Op Art'ın neden olduğu yanılsama, bir yanılsama perspektifi veya kromatik gerilim olabilir. Perspektif yanılsaması, bir nesneyi gerçekte olduğundan daha uzak, daha yakın, daha büyük veya daha küçük göstermek için optik bir yanılsama kullanmakla ilgiliydi. Kromatik gerilim, optik yanılsamaya yardımcı olmak için kromatik renkleri kullanmakla ilgilidir.