EğitimNaht Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Naht Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

12.02.2022 - 14:07 | Son Güncellenme:

Duygular ve düşünceler dışa vurularak bir eser haline gelirse ortaya çıkan güzellikler sanat olarak tanımlanır. Sanat aynı zamanda yaratıcılık da gerektiren bir olgudur. Sanatçılar eserlerini meydana getirirken hayal gücünden de faydalanmaktadır. Sanat alanı günümüze gelene kadar pek çok tanımlaması yapılmış bir alandır. Sanatın çeşitli dalları vardır. Örneğin müzik sanatı işitsel sanatın içerisine girmektedir. Resim sanatı görsel sanattır. Tüm bunlar güzel sanatlar ismiyle anılmaktadır. Naht sanatı nedir, nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Naht Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır Malzemeleri Nelerdir

 Naht sanatını bireyler duymammış olabilir. Günlük yaşamımızda tiyatroyu, müziği ve resmi bir sanat dalı olarak bilmekteyiz. Fakat bir hat sanatı ya da naht sanatı çok fazla bilinmemektedir. Sadece bu sanat dallarının ustaları detaylarla ilgilenmektedir. Naht sanatı isminden de anlaşılacağı gibi hat sanatına benzetilmektedir. İki sanat dalının benzer ve farklı tarafları bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Naht Sanatı Nedir?

 Naht sanatı hat sanatıyla yapılan yazılar üzerinden gerçekleşen bir sanattır. Naht sanatına göre bu yazılar çeşitli tekniklerle ahşaba işlenir. Bu teknikler oyma, kabartma, yakma ve kakma teknikleridir. Tekniklerin ardından ortaya ahşabın işlenmesiyle beraber motif ve desen çıkar. Naht sanatında ahşabı işleme ve oyma teknikleri ayrıştırılır. 

 Naht Sanatı Nasıl Yapılır? 

 Naht sanatını yapan sanatçılara nahhat ustası denmektedir. Bu ustalar özenle ve titizlikle sanatlarını icra etmektedir ve naht sanatına gönül vermiş insanlardır. 

 Naht sanatının yapımı sabır ve zaman istemektedir. Aynı zamanda naht sanatı zahmetli bir sanat dalıdır. Örneğin hat sanatıyla yazılmış Ayetel Kürsi duası bir ahşap üzerine işlenmektedir. Ortaya ise yazıyla beraber bir desen çıkmaktadır. Aynı zamanda naht sanatını ustaları tarafından bereketli sanat olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni ise naht sanatında bir eserde kullanılan malzemelerin diğer eserde de kullanılabiliyor olmasıdır. 

Haberin Devamı

 Kısaca naht sanatı hat yazılarının ahşaba çeşitli tekniklerle işlenmesiyle yapılmaktadır. Nahhat kelimesine baktığımızda ağaç oymacısı, marangoz, doğramacı ya da metal oymacısı gibi anlamlara geldiğini de görmekteyiz. Bu sanatta ağaç, metal ya da ağaçtan elde edilen ahşap oyulmaktadır. 

 Naht Sanatı Malzemeleri Nelerdir?

 Naht sanatında ilgili ahşabın oyulması ve desen verilmesi söz konusu olduğu için malzemeleri de bu işin yapılmasına göre belirlenmiştir. İşte naht sanatı malzemeleri şöyle sıralanmaktadır.

Kontraplak

Alüminyum kompozit

Zımpara

Kıl Testere

Karbon Kağıdı

Eye

Ağaç Kaplamalar

İşkence

Sedef

Testere Kolu