EğitimMutlak Nem Nedir, Formulü Nedir? Mutlak Nem Nerelerde Görülür?

Mutlak Nem Nedir, Formulü Nedir? Mutlak Nem Nerelerde Görülür?

09.03.2022 - 16:54 | Son Güncellenme:

Havada bulunan su buharına nem adı verilmektedir. Havadaki nem ifade edilirken mutlak nem, bağıl nem ve maksimum nem kavramlarından faydalanılmaktadır. Nem çeşitleri, su kaynakları ile sıcaklık arasındaki ilişkinin boyutunu gösteren önemli bir konu olmaktadır. Peki, Mutlak nem nedir, formülü nedir? Mutlak nem nerelerde görülür merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.

Mutlak Nem Nedir, Formulü Nedir Mutlak Nem Nerelerde Görülür

Mutlak nem havada bulunan nem miktarının gram cinsinden ifade edilme şekli olarak tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

 Mutlak Nem Nedir, Formülü Nedir?

 1 m3 havanın içinde bulunan nem miktarının gram olarak ifade edilme şekline mutlak nem adı verilmektedir. Su kütlelerin büyük ya da fazla olduğu yerlerde mutlak nem fazla olmaktadır. Su kütlesinin fazla olduğu sıcak bölgelerde buharlaşma da olmaktadır ve bu durum mutlak nemin de artmasını sağlamaktadır. Mutlak nem kıyı kesimlerden iç kesimlere geldikçe azalma göstermektedir. 

 Mutlak nem formülünü ifade etmek gerekirse şu şekilde hesaplanmaktadır: Bağıl nem ile maksimum nemin çarpımının 100' e bölünmesi ile mutlak nem bulunmaktadır. Mutlak nem bağıl nem ile maksimum nem arttığında artış göstermektedir.

 Mutlak Nem Nerelerde Görülür?

 Mutlak nem Türkiye'de en fazla Akdeniz kıyılarında görülmektedir. Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.