EğitimMübaşir Nedir, Ne İş Yapar? Mübaşirin Görevleri Nelerdir?

Mübaşir Nedir, Ne İş Yapar? Mübaşirin Görevleri Nelerdir?

16.06.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

Mübaşir sözcüğünü değişik zamanlarda duymak mümkündür. Bazen bir sinema filminde bazen bir televizyon dizisinde "mübaşir" sözcüğü ya da mübaşir rolü ile karşılaşmak mümkündür. Mübaşir ve adliye bir arada akla gelse de tam olarak mübaşirin işi nedir, ne iş yapar, görevi nedir bu konu pek bilinmez. İşte, mübaşir ne iş yapar, görevi nedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Mübaşir Nedir, Ne İş Yapar Mübaşirin Görevleri Nelerdir

Mübaşir, adliyede çalışan ve yargılama faaliyetinde görevi bulunan yardımcı bir personel olup görevi yasalarla düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

 Mübaşir Nedir, Ne İş Yapar?

 Mübaşir sözcüğü Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. TDK sözlüğüne bakıldığında mübaşir için açıklama şöyledir: "Mahkemede duruşmaya girecek kimseleri ve tanıkları çağıran, yargıcın buyruklarını yerine getiren, belgeleri getirip götüren görevli." Mübaşirin adli teşkilat içindeki öncelikli yeri duruşma sırasındadır. Fakat duruşmaya hazırlık, duruşma sonrası işler de dahil önemli görevleri vardır.

 Mübaşir, Adalet Bakanlığına bağlı bir memur statüsündedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde görev yapan mübaşir Adalet Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapar. Mübaşirin atamasını Adli Yargı Komisyonları yapar. Mübaşirler en az lise mezunu olmak zorundadırlar.

Haberin Devamı

 Mübaşirin Görevleri Nelerdir?

 Adli teşkilat içerisinde mübaşirlerin görevleri yasalarla belirlenmiştir. Buna göre mübaşirlerin başlıca görevleri şunlardır:

Duruşma sırasında tarafları, tanıkları çağırmak. Bu kişilerin duracakları yeri göstermek, tarafların verdiği belgeleri hakime vermek, duruşmanın disiplinini sağlamak üzere hakim tarafından verilen emirleri yerine getirmek.

Duruşma sırasında tarafların, tanıkların ve salonda bulunanların ayağa kalkacakları zaman bunu sağlamak.

Mahkeme başkan ve hakiminin tensibiyle ve yazı işleri müdürünün denetiminde kalem işlerinde çalışmak.

Mahkeme zimmet defterinin takibini yapmak.

Mahkemeye ait posta ve tebligat evrakını takip etmek.

Duruşmanın gizlilik kararı varsa bunun yerine getirilmesini ve düzeni sağlamak.

Kanun ve yönetmeliklerle kendisine yüklenmiş sair görevleri yerine getirmek.