EğitimMerkezi Yatay Geçiş Nedir, Nasıl Yapılır? Merkezi Yatay Geçişte Hangi Puana Bakılır?

Merkezi Yatay Geçiş Nedir, Nasıl Yapılır? Merkezi Yatay Geçişte Hangi Puana Bakılır?

11.04.2022 - 01:50 | Son Güncellenme:

Merkezi yatay geçiş anlamı, Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş demektir. Kısaltması MYP olarak kullanılmaktadır. Merkezi geçiş sistemi 2013 yılında yatay geçiş yönetmeliğine ek madde olarak ilave edilmiştir. Merkezi yatay geçiş programının amacı Lisans-Ön lisans bölümlerine yerleşmiş ve bölüm değiştirmek isteyenlere destek olmaktır. Merkezi yatay geçiş nedir, nasıl yapılır? Merkezi yatay geçişte hangi puana bakılır detaylarıyla derledik.

Merkezi Yatay Geçiş Nedir, Nasıl Yapılır Merkezi Yatay Geçişte Hangi Puana Bakılır

Merkezi yatay geçiş sistemi, bulunduğu bölümde gelecek güvencesi göremeyen ve zorlanan, bölüm değiştirmek isteyenlere kolaylık sağlamaktadır. MYP olarak bilinen sistem lisans ve ön lisans bölümlerinde olanlara bölüm değiştirme olanağı vermektedir.

Haberin Devamı

 Merkezi Yatay Geçiş Nedir?

 Merkezi yatay geçiş, ön lisans ve lisans bölümlerine yerleşmiş bulunan öğrencilere farklı seçenek sunmaktadır. Anlamı Merkezi Yerleştirme Puanıyla Geçiş demektir. Okuduğu bölümde zorlanan ya da geleceğe dair umut taşımayan öğrencilere başka üniversite ve bölümlere geçiş hakkı veren sistemdir. Merkezi Yatay Geçiş Sistemi 2013 yılında yatay geçiş yönetmeliğine ek madde olarak getirilmiştir. Sistem bölüm değiştirmek isteyen öğrencilere yeniden YKS sınavlarına girmeden bölüm değiştirme olanağı vermektedir. MYP puanıyla geçiş yapmak isteyen öğrencilerin bazı koşulları sağlayabilmesi gereklidir.

 Merkezi Yatay Geçişte Hangi Puana Bakılır?

 Merkezi yatay geçiş yapabilmek için geçiş yapılacak bölümün taban puanına bakılmaktadır. YKS sınavında alınan eşit ağırlık puanıyla girilen üniversitede okumaya devam ederken bölüm değiştirmek istenebilmektedir. Bunun için geçiş yapacağınız bölümün TYT-YKS puanlarına sahip olmak gerekmektedir. Farklı üniversite ya da bölüme geçiş yapmak isteyenler, geçeceği üniversitenin merkezi yerleştirme puanıyla taban puanının daha az olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Geçiş yapabilmek için ise;

Geçmek istenen bölüm taban puanıyla aynı ya da daha fazla TYT - YKS puanına sahip olmak gerekmektedir.

Geçiş yapmak istenen üniversitenin kontenjanı uygun olmalıdır. YÖK tarafından alınan karara göre üniversitelerin öğrenci sayısının %30 kadarı da MYP kontenjanı açması gerekmektedir. Bu durumda 150 öğrenci alan bölüm en çok da 45 öğrenci alabilir.

Merkezi yatay geçişte sizin not ortalamanıza bakılmadan geçiş hakkınız bulunmaktadır. Tek kriter yerleştiniz yılın ÖSYS puanınızın geçiş yapmak istediğiniz bölümün taban puanından daha yüksek olması gerekmektedir.

MYP ile yatay geçişte önemli noktalardan biri de bulunduğunuz yıldan bir önceki yılın taban puanlarıdır. Bölüm değiştirmeye karar verdiğiniz yıldan bir önceki yılın taban puanı sizin giriş puanınızdan düşük olmalıdır. Ayrıca başka bölüm ya da üniversiteye merkezi yatay geçiş yapabilmek için bir dönem bulunduğunuz bölüme devam etmeniz gerekmektedir.

Yazarlar