12.04.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:
Memleket Hikayeleri aslında Kurtuluş savaşı döneminde memleketin 4 bir yanında yaşanan gerçek hikayeler olarak roman haline getirilmiştir. O dönemin zor şartları altında zaferin nasıl kazanıldığı kitap okurları tarafından anlaşılır şekilde kaleme alınmıştır.
Memleket Hikâyeleri Kitap Özeti Oku
Türkiye de Güney sahilleri Akdeniz bölgesinin bir kasabasında şeftali kokuları içerisinde Anadolu insanlarının yaşadığı bir yer akşamları memur insanların deniz kıyısında eğlenmek amacıyla toplanmışlar yiyecekler, içecekler ve şarkılar vazgeçilmeleri olmuştur.
Kasabaya tayini çıkan memurlar görevlerinden çok eğlencelere olan düşkünlükleri ile tanınmaktadırlar. O dönemde İstanbul’da bir kurtuluşun tarihi yazılırken bu küçük kasabanın eğlenceye molan düşkünlüğü kabul edilemezdi,
Bir gün Agah isimli bir muhasebeci kasabaya tayini çıkar. Agah bey kasabanın yaşantısını şaşkınlık içerisinde izlemektedir. Öğlen vakti ve mesainin olması gereken saatte memurlar kıyı şeridinde eğlenmektedir. Agah bey kendi kuralları olan ve iş prensipleri oldukça katı bir kişidir. Diğer arkadaşları illa ki şeftali bahçelerine gelip eğlenmesini isterler. Uzun uğraşlar sonucunda Agah bey de eğlenceye katılmak zorunda kalır.
Memleket Hikâyeleri Konusu
Refik Halit Karay hayatı sürgün edilmekle geçmiştir. O dönemlerde il il dolaşan Karay burada gördüğü ve yaşadığı olayları kaleme almış gerçek insan manzaralarını ortaya koymuştur. Ana tema olarak Anadolu'yu esas almış ve toplumun nabzını tutmuştur. Sadece Ankara geçmeyip tüm ülkenin çeşitli Anadolu şehirlerinde yaşanmış ve farklı yaşam hikayeleri kurgulanarak kaleme alınmıştır.
Memleket Hikâyeleri Karakterleri ve Sayfa Sayısı
Memleket Hikayeleri kitabı tür bakımından olay hikayesidir. Olay hikayelerin tamamı gerçektir ve beklenmedik bir son ile bitirilerek okuyucuyu şaşırtır. Memleket Hikayeleri İstanbul ve Anadolu da geçmektedir.
Memleket Hikayeleri kitabındaki karakterlere detaylarıyla bakılacak olursa;
Yatık Emine; Ankara da hayat kadınlığı yapmaktadır. Para kazanmakta geçimini bu yönde sağlamaktadır. O kadar pasiftir ki ne istenirse kabulü olmuştur.
Sabri; Teğmen asker görevindedir. Vicdanlı olarak kendisini tanıtmasına karşın aslında acımasız bir yapısı vardır.
Agah: Kasabaya yeni tayin olmuş muhasebecidir. İdealist bir karakterdedir.
Gürcü Server: Hastanede çalışan bir karakterdir. Yatık Emine’ye yardımı çokça dokunmaktadır.
Memleket Hikayeleri Halit Refik Karay kaleminden çıkmış olup ilk kitabı 1919 yılında basılmış ve 276 sayfadır. 2010 yılında özel baskı ile yeniden basılan Memleket Hikayeleri ise 198 sayfadan oluşmaktadır.